Woonvisie: geen voordeel voor huurders
De Woonvisie van het kabinet… er werd lang naar uitgekeken, omdat de woningmarkt stilgevallen was en er maatregelen nodig waren om die weer op gang te krijgen. Na de presentatie van de Woonvisie blijkt dat ook het enige wat er nieuw aan is: een maatregel om de huizenverkoop te stimuleren. De overdrachtsbelasting is tijdelijk, voor de duur van een jaar, verlaagd van 6% naar 2%. Een behoorlijk voordeel voor kopers, dat het aantal woningverkopen het komende jaar vast wel wat op zal schroeven. Maar hoe zit het met de huurders?
Belanghebbende partijen hadden erop aangedrongen om in de Woonvisie een integrale visie op wonen in Nederland neer leggen. Niet alleen voor woningbezitters dus, maar ook voor huurders. De doorstroom in de woningmarkt zou structureel op gang gebracht moeten worden, niet alleen met een incidentele maatregel door de kosten koper tijdelijk te verlagen.
Huurders die hun woning zouden willen kopen moeten nog even geduld hebben. Minister Donner vertelde bij de presentatie van de Woonvisie dat in het najaar een wettelijke regeling komt die het kooprecht voor huurders van corporaties zal realiseren.
Een ander belangrijk onderwerp is en blijft het scheefhuren. Het kabinet wil er toch naartoe dat bestaande huurders meer huur moeten gaan betalen voor hun woning, als deze te goedkoop is in relatie tot hun inkomen. Huishoudens met een inkomen vanaf € 43.000 kunnen dan een extra huurverhoging van maximaal 5% bovenop de inflatie voor hun kiezen krijgen. Dit alles om ervoor te zorgen dat veelverdienende huurders de goedkope sociale huurwoningen verlaten en plaatsmaken voor mensen met lagere inkomens.
Maar hoe weet de verhuurder het inkomen? Nou, dat mogen ze opvragen bij de Belastingdienst. Ze krijgen dan een verklaring waarop alleen vermeld staat of het gezamenlijke huishoudinkomen van de bewoners hoger, lager of gelijk aan € 43.000 is. Ook bij deze extra huurverhoging blijft wel het huurplafond gelden, de maximale huur in het Woningwaarderingsstelsel. Maar dit plafond mag in de tien regio’s met de hoogste WOZ-waarden wel met maximaal 25 extra punten worden verhoogd.
Als het wetsvoorstel hierover geaccepteerd wordt, zal de maatregel over de extra huurverhoging voor de 'veelverdiener' ingaan per 1 juli 2012.