Woonbond: ‘Schaf verhuurderheffing af om woningtekort tegen te gaan’
De afgelopen zes jaar verdwenen er ruim 250.000 sociale huurwoningen. Dat staat in ‘De Staat van de Volkshuisvesting’, het rapport dat recentelijk door het ministerie van Binnenlandse Zaken werd gepubliceerd. De Woonbond slaat alarm bij de politiek.
119 woningen per dag
262.400. Dat is het aantal sociale huurwoningen dat tussen 2009 en 2015 verdween volgens het rapport van het ministerie: het staat gelijk aan 119 woningen per dag. Waar Nederland 2009 nog 2.271.000 corporatiewoningen telde, waren dit er vorig jaar nog 2.008.700. De Woonbond vindt de cijfers alarmerend. “Per maand verdwijnt er een kleine corporatie aan huurwoningen, terwijl er juist steeds meer behoefte aan betaalbare sociale huurwoningen is,” aldus Woonbonddirecteur Ronald Paping.
Verkocht of naar vrije sector
De verdwenen sociale huurwoningen worden niet gesloopt, maar worden meestal verkocht of gaan naar de vrije huursector. Volgens Aedes, de vereniging van woningcorporaties, wordt dit deels verklaard door de behoefte die gemeenten hebben aan middeldure vrijesectorwoningen tussen de 700 en 1000 euro per maand. De verhuurderheffing die in 2013 werd ingevoerd wordt echter als grootste boosdoener aangewezen.
‘Schaf verhuurderheffing af’
De verhuurderheffing is een belasting die corporaties moeten betalen over de waarde van hun sociale huurwoningen. In 2016 gaat het om een gezamenlijk bedrag van 1,6 miljard euro dat de corporaties af moeten dragen. Dit heeft geleid tot sterk toegenomen huurprijzen en een grote afname aan investeringen in nieuwe sociale huurwoningen. Om de hoge belasting op te kunnen brengen, worden er zelfs woningen verkocht door corporaties.
De Woonbond roept de politiek op om de verhuurderheffing zo snel mogelijk af te schaffen. Ronald Paping: “Huurders en woningzoekenden betalen de rekening van deze onrechtvaardige belasting. Die moet echt van tafel.” De verhuurderheffing wordt deze maand geëvalueerd door het kabinet en de Tweede Kamer.
Proactieve aanpak gemeenten
Het tekort aan sociale huurwoningen blijft ook niet onopgemerkt bij gemeenten. Deze week bleek dat steeds meer gemeenten zich actief inzetten voor de uitbreiding van het aantal sociale huurwoningen. Hiervoor worden er op gemeentelijk niveau afspraken gemaakt met corporaties. In Utrecht zijn er al concrete plannen voor de realisatie van minimaal 1.200 extra sociale huurwoningen tussen nu en 2019; in Almere komen er 2.200 extra woningen.