Woonbond opent meldpunt voor bewoners Nul op de Meter-woningen
Het aantal huurwoningen dat tot energieneutrale ‘Nul op de Meter-woning’ wordt gerenoveerd, neemt snel toe. Omdat de ervaringen van huurders wisselend zijn, heeft de Woonbond nu een landelijk meldpunt geopend om in kaart te brengen wat er goed gaat - én wat er beter moet.
Steeds meer energieneutrale huurwoningen
Op dit moment telt Nederland zo’n zeshonderd NOM-woningen (Nul op de Meter-woningen), maar dit aantal neemt snel toe. Dit komt onder meer doordat verhuurders door middel van de Energieprestatievergoeding gestimuleerd worden om hun huurwoningen energieneutraal te maken. Dit kan bijvoorbeeld door middel van energiebesparende maatregelen in combinatie met zonnepanelen, zonneboilers of warmtepompen. In het Energieakkoord uit 2013 is overeengekomen dat alle sociale huurwoningen van corporaties in 2020 gemiddeld energielabel B moeten hebben.
De Energieprestatievergoeding is een verhoging van de huurprijs, die gecompenseerd wordt doordat de energierekening na de renovatie (bijna) nul is. Zo blijven de woonlasten voor de huurder gelijk of nemen deze af.
Lees ook:Energiezuiniger wonen zonder dat de woonlasten stijgen
Gemengde ervaringen
Er verschijnen veel positieve, maar ook negatieve berichten over NOM-woningen in de media. Zo gaan de woonlasten soms toch omhoog, verloopt het renovatieproces niet overal goed of zijn huurders niet tevreden met hun gerenoveerde woning. Een woordvoerder van de Woonbond geeft aan dat sommige huurders zich onder druk gezet of slecht geïnformeerd voelen. Ook ontving de vereniging van huurders signalen over geluidsoverlast van installaties en over het niet warm genoeg krijgen van de woning.
Meldpunt
Wegens de gemengde ervaringen met NOM-woningen heeft de Woonbond een meldpunt in het leven geroepen voor zowel huidige als potentiële bewoners van een NOM-woning. Zij kunnen hier meldingen doen over zaken als de communicatie, kosten en het verloop van de renovatie. Zo wil de Woonbond goed in kaart brengen wat er goed gaat, maar vooral wat er beter moet. De gebundelde meldingen zullen aangeboden worden aan verhuurders, politici en beleidsmakers, om zo aandacht te vragen voor wat er beter moet op het gebied van NOM-woningen.