Woonbond: geef huurder instemmingsrecht bij overname corporatiewoning
Huurders van een corporatiewoning moeten instemmingsrecht krijgen wanneer hun huurwoning wordt overgenomen door een commerciële partij. Dat vindt de Woonbond, die aandringt op een aanpassing van de Woningwet.
Instemmingsrecht huurders
Op basis van de aanpassing waar de Woonbond op aandringt zou de verkoop van corporatiewoningen pas mogen plaatsvinden na instemming van elke individuele huurder. Als een woningcomplex verkocht wordt, moet minimaal 70 procent van de bewoners toestemming geven.
De Woonbond wil de wetgeving hiermee gelijktrekken aan het arbeidsrecht: wanneer een bedrijf wordt overgenomen, behouden de werknemers de opgebouwde rechten. De belangenbehartiger wil dat dit ook voor huurders geldt wanneer de door hun gehuurde corporatiewoning door een andere partij wordt overgenomen. De Woonbond verwacht dat verkoop van corporatiewoningen de komende jaren veel voor zal komen; vanaf 2013 zijn al zo’n 15.000 corporatiewoningen door internationale beleggers overgenomen.
‘Ander huurregime’
Zodra corporatiewoningen door een commerciële partij worden overgenomen, ontkomen de huurders volgens de Woonbond niet aan een huurverhoging. Deze extra huurverhoging wordt veroorzaakt door vernieuwde wetgeving die afgelopen juli werd ingevoerd. Waar de huren in de corporatiesector jaarlijks met niet meer dan 1 procent plus de inflatie mogen stijgen, ligt dit percentage in de commerciële sector met maximaal 2,5 procent (en 4 procent voor hogere inkomens) veel hoger. De Woonbond spreekt van ‘gevangen klanten’ en komt op voor de huurders: “Zittende huurders die vaak al jarenlang in een sociale huurwoning wonen, kunnen opeens geconfronteerd worden met een ander huurregime”.
Wanneer huurders inspraak hebben over de overname van hun corporatiewoning zou dit voor hen tot een betere onderhandelingspositie leiden. Ze kunnen dan onder meer afspraken maken over een verminderde huurstijging.