‘Woningwet slecht voor lagere middeninkomens’
Brancheorganisatie CorporatieNL is zeer kritisch over de nieuwe Woningwet, waarin is bepaald dat corporaties zich vooral moeten richten op sociale huur. Met name de lagere middeninkomens gaan hier slachtoffer van worden, vreest CorporatieNL.
Minder investeringen
De brancheorganisatie verrichte onderzoek onder 166 woningcorporaties, waarvan een meerderheid (63 procent) aangeeft niet meer te investeren in middeldure huurwoningen. 37 procent zegt om deze reden al nieuwe bouwprojecten te hebben geweigerd. Het deel dat nog wel investeert in middeldure woningen, doet dit vooral met het oog op de toekomst: ze willen woonruimte blijven bieden aan middeninkomens, ook met het oog op de vergrijzing.
‘Middeninkomens de dupe’
Volgens Rob van den Broeke, die als directeur-bestuurder van QuaWonen een kritisch geluid laat horen op de website van CorporatieNL, is het duidelijk waar de klappen gaan vallen. “Vooral de (lagere) middeninkomens zullen de dupe worden,” stelt hij. “Zij mogen niet meer sociaal huren, terwijl markthuur en koop voor hen onbereikbaar zijn.” Tot een betere doorstroming zullen de plannen van minister Blok niet leiden, verwacht Van den Broeke.
‘Overheid trekt marktpartijen voor’
Corporaties ondervinden volgens Van den Broeke veel nadeel van de nieuwe wet: “Blok gaat daadkrachtig te werk, maar bevoordeelt daarbij ruimhartig de marktpartijen.” Zo kunnen de marktverhuurders een beduidend hoger rendement rekenen: zij hoeven namelijk niet 700 euro per woning te betalen aan verhuurdersheffing, zoals verhuurders van sociale huurwoningen. Daarnaast mogen marktpartijen de huren jaarlijks met 100 euro per woning meer verhogen dan de corporaties. De financiële risico’s zijn ook nog eens lager voor de marktpartijen, die immers aan de poort kunnen selecteren - bijvoorbeeld op inkomen. Van den Broeke: “Marktpartijen genieten een vorstelijk voordeel.”