Woningcorporaties zijn gierig volgens minister Blok: miljardeninvesteringen beloofd voor 2017
Het gaat Nederlandse woningcorporaties voor de wind: vorig jaar verdienden zij 5,5 miljard euro. Minister van Wonen Stef Blok vindt het hoog tijd dat de woningcorporaties gaan investeren om het tekort aan huurhuizen aan te pakken. Volgens de corporaties zelf was er de afgelopen jaren geen ruimte voor investeringen, maar zij beloven verbetering. Nadat Blok in een gesprek afgelopen week dreigde met het verhogen van de verhuurderheffing kondigden de corporaties aan in 2017 voor miljarden aan nieuwe huurwoningen te gaan bouwen en bestaande woningen energiezuiniger maken.
Financiële ruimte?
“Woningcorporaties zijn gierig. Ze zitten hun stuivers te poetsen in plaats van die in te zetten. Ze lijden in feite aan een Dagobert Duck-complex.” Dit zegt Blok vandaag in een interview met het AD. De woningcorporaties verklaren dat er de afgelopen jaren weinig is geïnvesteerd vanwege de crisis en de invoering van de verhuurderheffing, waardoor ze 1,7 miljard euro af moesten dragen. Intussen hebben de corporaties in hun bedrijfslasten gesnoeid, afgelost en de huren verhoogd, waardoor hun vermogen is gegroeid. Daarbij profiteren ze van de lage rente en de stijging van de WOZ-waarden, waardoor de financiële ruimte alleen maar toeneemt.
Plannen voor 2017
Volgens Blok moet dit vermogen snel geïnvesteerd worden: “Ik wil resultaat zien”. De woningcorporaties maakten gisteren in een persbericht bekend in 2017 miljarden te gaan investeren. Dit geld gaan ze besteden aan het bouwen van nieuwe huurwoningen en het duurzamer maken van bestaande woningen, met name de sociale huurwoningen. Waar voor energiebesparing in 2015 nog € 257 miljoen werd uitgetrokken, is in 2017 het plan om hier € 613 miljoen aan uit te geven. Daarnaast gaan er 26.000 nieuwe huurwoningen gebouwd worden, wat 13 procent meer is dan in 2016. Dit is volgens Blok hoognodig, aangezien het aantal sociale huurwoningen bij woningcorporaties sinds 2009 met 262.400 is afgenomen terwijl de vraag naar dit soort woningen toeneemt. Gemeenten moeten dan ook bouwgrond vrijmaken om het aanbod uit te kunnen breiden.
Den Haag
Ondanks dat deze investeringsplannen op de agenda staan is het slagen hiervan volgens de corporaties afhankelijk van hoe de onzekerheid op de woningmarkt en de politiek zich ontwikkelt. In maart 2017 mag Nederland namelijk weer naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezing. “De hand is van de knip, maar nog niet volledig. Want wat voor kabinet krijgen we straks en wat is dan weer het beleid?” zegt Dick Mol, vicevoorzitter van samenwerkingsverband WoON Twente. Volgens Blok moet er geïnvesteerd worden, ongeacht de samenstelling van het nieuwe kabinet: “De politieke realiteit is dat bij de volgende formatie partijen ook zien dat corporaties 5,5 miljard overhouden. Als zij dat niet zelf investeren, gaat de politiek het bij ze weghalen.”