Wonen in de Randstad? Met deze beroepen krijg je mogelijk voorrang op een huurwoning!

bron: RTLZ

Het is algemeen bekend: er is sprake van krapte op de woningmarkt. Vooral in de Randstad is het lastig om nog een betaalbare huurwoning te bemachtigen. Dit is niet het enige probleem in deze regio, er is namelijk ook een dringend tekort aan personeel. Werkgevers en gemeenten slaan de handen ineen om de problemen op te lossen.

Schaarste

Wie in de Randstad moet wonen voor zijn werk loopt tegen een groot probleem aan: de woningen zijn schaars en duur. Grote steden dreigen plaatsen te worden voor de allerrijksten en allerarmsten. Voor de middenklasse is geen plek meer, deze groep verdient te veel voor sociale huur en kan een particulier huurhuis of koopwoning niet betalen. En het einde van het woningtekort is nog niet in zicht; onderzoek van ‘Staat van de Woningmarkt’ voorspelt dat er volgend jaar sprake zal zijn van een tekort aan 200.000 woningen, een absoluut toppunt.

Huurcontract bij de arbeidsovereenkomst

Niet alleen op de woningmarkt is sprake van schaarste, ook op de arbeidsmarkt zijn er problemen. Bedrijven kunnen steeds lastiger aan personeel komen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek stonden er in het eerste kwartaal van dit jaar maar liefst 234.000 vacatures open. Twee jaar geleden waren dit er nog maar 150.000.

Steeds meer bedrijven zetten nu een nieuwe troefkaart in. Naast een nieuwe baan bieden zij een woning aan, om gewild personeel aan te trekken. Zo kreeg Jolanda Krikke bij haar nieuwe baan bij kinderdagverblijf Compananny een studio in Duivendrecht als woonruimte aangeboden. "Ik zag de vacature vorig jaar al voorbij komen en was meteen geïnteresseerd, maar wonen in Amsterdam was een dealbreaker", laat Krikke aan RTL Nieuws weten. Compananny heeft acht studio’s in Amsterdam gereserveerd voor haar personeel. Het gaat om een pilot, maar als het een succes wordt volgen er meer huizen in de rest van Nederland.

Ook dertig docenten kregen pas geleden de sleutel van hun nieuwe huurwoning in Amsterdam; een woningbouwvereniging leverde deze woningen alleen op aan docenten. Er is een groot tekort aan leraren in de stad, dus de woningen waren een lokkertje. Maar ook in de horeca zijn er problemen. De branchevereniging van de Amsterdamse horeca klopte bij de gemeente aan voor woningen voor koks en bedienend personeel, omdat ook hier een tekort aan is.

Key Worker Housing

Elke stad heeft zogenaamde ‘key workers’ nodig, personeel dat essentieel is voor de maatschappij, zoals artsen, leraren en politieagenten. Ook zonder tussenkomst van de werkgever is de kans dat je als ‘key worker’ eerder aan een huurwoning in de grote stad komt, groeiende. De gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Amstelveen en Utrecht overwegen namelijk huizen beschikbaar te stellen voor bepaald personeel, ook wel ‘Key Worker Housing’ genoemd. Er was al eerder sprake van een dergelijk concept, zoals het Agnetapark in Delft voor de medewerkers van de gist- en spiritusfabriek.

Lees ook: Op zoek naar een alternatief voor huren? Start een eigen wooncoöperatie!

Gerelateerd nieuws

Lees ook