Vijf miljard euro beschikbaar voor investeringen in vrije huursector

bron: FD.nl

Het tekort aan vrijesectorhuurwoningen tussen de 700 en 1000 euro ligt niet aan geldgebrek bij beleggers: die staan te popelen om te investeren en hebben hiervoor vijf miljard euro klaarliggen. Dit meldt het Financieele Dagblad op basis van onderzoek van economisch adviesbureau Stec Groep, waaraan 105 gemeenten meewerkten.

Voorkeur voor koopwoningen

Ondanks de grote vraag van huurders en de welwillendheid van beleggers komt de bouw van middeldure huurwoningen moeizaam op gang. Projectontwikkelaars en gemeenten hebben namelijk een voorkeur voor het bouwen van koopwoningen, omdat ze hier meer aan verdienen. Particulieren betalen, vooral dankzij de hypotheekrenteaftrek, tot wel 20 procent meer voor een koopwoning dan beleggers betalen voor een huurwoning.

Wanneer de hypotheekrenteaftrek verder zou worden afgebouwd, zou de vraag naar koopwoningen (en daarmee ook de gemiddelde huizenprijs) dalen. Aan het afbouwen van de hypotheekrenteaftrek komt echter maar heel geleidelijk een einde. Gemeenten en projectontwikkelaars zullen voorlopig genoegen moeten nemen met lagere grondopbrengsten als ze meer middeldure huurwoningen willen bouwen.

Gemeenten erkennen belang vrije sector

Slechts tien procent van de gemeenten stelt eisen aan het bouwen van huurwoningen in de vrije sector bij de uitgifte van grond. En een magere 17 procent van de gemeenten is bereid om akkoord te gaan met een lagere grondprijs om de bouwproductie in de vrije sector te stimuleren.

Gemeenten erkennen het belang van de vrije huursector wel, maar hebben moeite om dit te vertalen in beleid. Dat stelt Peter van Geffen, directeur van Stec Groep, in het FD. Hij voegt hier wel aan toe dat het onderwerp hoog op de agenda staat. “Dus hopelijk gaat het de komende jaren beter.”

Grote steden

Bij het stellen van eisen aan de ontwikkeling van huurwoningen lopen de vier grote steden voorop. Zij eisen bijvoorbeeld al vaak van ontwikkelaars dat deze niet alleen koopwoningen bouwen, maar ook huurwoningen in het segment tot 1000 euro. De gemeente Utrecht maakte vorige week bijvoorbeeld bekend dat de helft van de 16.000 woningen die de komende twee jaar in de stad worden gebouwd, huurwoningen in de vrije sector zijn.

Sommige gemeenten bezitten echter geen eigen grond en voor hen zijn er weinig mogelijkheden om de woningbouw richting de huursector te sturen. Ze kunnen deze niet als aparte categorie opnemen in het bestemmingsplan. De overheid zou gemeenten deze bevoegdheid moeten geven en moeten stimuleren dat zij gericht beleid voeren op woninggebied. Slechts 40 procent van de gemeenten is hier actief mee bezig.

Gerelateerd nieuws

Lees ook