Verhuurdersheffing reden voor tekort sociale huurwoningen?
Wat gebeurt er met het aantal sociale huurwoningen in de verschillende gemeenten als de huren flink verhoogd worden zoals nu het geval is en als woningcorporaties besluiten een deel van hun woningbezit te verkopen? Dat is een vraag die veel gemeenten bezighoudt. Uit onderzoek van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten blijkt dat de meeste gemeenten - maar liefst 67% - vrezen voor een groot tekort aan sociale huurwoningen.
Uitverkoop sociale huurwoningen
Indirect is de verhuurdersheffing de reden dat corporaties huurwoningen willen verkopen. Om te zorgen dat ze genoeg financiële middelen overhouden om aan de heffing te voldoen is een uitverkoop deels een oplossing. Ook het verhogen van de huur wordt gezien als een middel om aan die zwaar bekritiseerde heffing te voldoen. Gevolg is dus dat veel sociale huurwoningen verdwijnen. Van de kleine en middelgrote gemeenten denkt 30 tot 40% dat een dergelijk tekort onvermijdelijk is. Van de grote gemeenten vreest zelfs 67% voor deze ontwikkeling.
Investeringen in leefbaarheid
Een ander probleem dat dreigt te ontstaan door de verhuurdersheffing is het gemis aan investeringen in de leefbaarheid van de woonomgeving. Veel corporaties hebben al aangegeven dat ze hiertoe niet in staat zijn omdat ze dit geld moeten gebruiken voor het betalen van de heffing. 78% van managers Wonen bij gemeenten denkt dat de doelstellingen op het gebied van leefbaarheid in hun gemeenten niet gehaald zullen worden. Bij kleinere gemeenten denkt 56% van de managers er precies hetzelfde over.