Tweede Kamer: ‘Werk aan de winkel voor woningbouw’
Om aan de vraag aan huurwoningen te kunnen voldoen, moeten er de komende jaren nog veel huurwoningen worden bijgebouwd. Die boodschap gaf de Tweede Kamer vorige week mee aan minister Blok tijdens een debat over de jaarlijkse publicatie ‘Staat van de Woningmarkt’.
Woningcorporaties investeren te weinig
Corporaties hebben de afgelopen jaren steeds minder in de bouw van nieuwe huurwoningen geïnvesteerd, onder andere vanwege de verhuurdersheffing die zij moeten afdragen aan de overheid. Omdat woningcorporaties de huurprijs van sociale huurwoningen zo laag mogelijk willen houden, verwacht Aedes (de vereniging van woningcorporaties) dat zij ook de komende jaren minder kunnen investeren. Aedes stuurde de Kamer voorafgaand aan het debat dan ook een brief over deze terugloop aan investeringen.
Investeringsplicht als oplossing?
Niet alleen zijn er te weinig sociale huurwoningen, ook het aanbod van middensegmentwoningen in de vrije sector moet worden vergroot. Het gaat hierbij om woningen waarvan de prijs net boven de liberalisatiegrens van 710,68 euro ligt. Dit segment kan helaas ook weinig te verwachten van particuliere beleggers, die niet happig zijn om in het middensegment te investeren. De SP vroeg daarom opnieuw om een gedeelte van de omstreden verhuurdersheffing om te zetten in een investeringsplicht voor corporaties.
Minister Blok gelooft zelf dat de productie van huurwoningen de komende jaren vanzelf weer op gang komt: hij denkt dat er tot 2019 zo’n 95.000 woningen bij worden gebouwd. Deze optimistische verwachting onderbouwt hij met het feit dat woningcorporaties tegenwoordig efficiënter kunnen investeren. Voorwaarde hiervoor is wel een gunstige grondprijs. Deze verantwoordelijkheid heeft Blok bij lokale partijen neergelegd.
Druk op Stef Blok neemt toe
De minister is door meerdere Kamerleden verzocht om zo spoedig mogelijk met een wetsvoorstel te komen voor een nieuw huurbeleid op basis van de huursom. In het voorstel is ook een periodieke inkomenstoets inbegrepen. Daarnaast wordt het makkelijker om een tijdelijk contract af te sluiten. Ondanks het feit dat Blok nog niet wil zeggen hoe de periodieke inkomenstoets er uit gaat zien, belooft hij dat het wetsvoorstel binnen een paar weken in de Kamer ligt.
Ook wil de Kamer meer duiding van Blok over de Staat van Woningmarkt, een jaarlijkse publicatie waarin alle belangrijke cijfers zijn opgenomen die voor de woningmarkt van belang zijn. Deze werd vorig jaar voor het eerst aan de Tweede Kamer gepresenteerd. De Kamer wil Staat van de Woningmarkt 2016 graag vóór de begrotingsbehandeling van 2016 ontvangen.