Tips voor de juiste verlichting in huis
Je woonkamer is vaak de plek waar je de meeste tijd in huis spendeert. Het is een centrale plek waar iedereen samenkomt. Daarom is het voor veel mensen belangrijk om een gezellige ruimte te maken van de woonkamer. Verlichting speelt hier een grote rol in. Soms kan het moeilijk zijn om de juiste verlichting te vinden. Het is vaak functioneel, maar zorgt het ook voor sfeer? In dit artikel geven wij tips over hoe je verlichting in huis het best kan gebruiken!
Vier verschillende soorten verlichting
Om mee te beginnen kan je de verlichting in huis opdelen in vier soorten: basisverlichting, functionele verlichting, accentverlichting en sfeerverlichting. Basisverlichting wordt gebruikt om de gehele ruimte te verlichten. Als je een kamer binnenloopt, zet je vaak als eerste de basisverlichting aan. Denk hierbij aan een plafondlamp. Functionele verlichting wordt gebruikt als aanvulling op basisverlichting. Wanneer je een boek wilt lezen of 's avonds laat nog moet werken gebruik je vaak functionele verlichting. Denk hierbij aan een leeslamp. Accentverlichting wordt vaak gebruikt om een plek of object uit te lichten en hiermee in de spotlight te zetten. Denk hierbij aan spots. Als laatste bespreken we de verlichting die essentieel is voor de juiste sfeer, sfeerverlichting. Deze verlichting maakt je woonkamer knus en gezellig. Ook het uiterlijk van de lamp en de lichtopeningen kunnen hiervoor zorgen. De lichtopeningen (gaten) in een lamp zorgen voor sfeervolle patronen die op de muren schijnen.
Tip 1: Maak een lichtplan
Analyseer verschillende plekken in de woonkamer. Waar zit je vaak en waar heb je veel verlichting nodig? Is er ergens een donker hoekje wat wel iets meer sfeer kan gebruiken? Ga goed na welke plekken verlichting kunnen gebruiken en wat voor soort verlichting daar nodig is. Maak een plattegrond en schrijf het op. Met een lichtplan heb je een goed overzicht van de verschillende soorten verlichting op verschillende plekken.
Tip 2: Kies de juiste lichtbron
De lichtbron speelt ook een grote rol in het creëren van een sfeervolle verlichting. Wat is de juiste wattage of lumen, fitting en kleurtemperatuur? Het wattage geeft aan hoeveel energie een lamp verbruikt. Het aantal lumen geeft aan hoeveel licht een lichtbron uitstraalt. Hoe hoger het aantal lumen, hoe meer licht de lamp zal uitstralen. De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin. Hoe hoger het aantal Kelvin, hoe kouder het licht. Dit licht heeft vaak een blauwe kleur, terwijl sfeerverlichting meer geel is. Sfeerverlichting heeft dus vaak een laag aantal Kelvin.
Tegenwoordig is LED-verlichting populairder in huis en zie je steeds minder gloeilampen. LED-verlichting is energiezuiniger, milieuvriendelijker en heeft een langere levensduur. Deze lichtbron hoeft dus niet snel vervangen te worden. LED is relatief gezien wel duurder, maar dit is binnen een jaar terug te verdienen vanwege het lage energieverbruik.
Tip 3: Licht vanuit verschillende richtingen, hoogtes en breedtes
Door gebruik te maken van verschillende armaturen, kan je ervoor kiezen om licht te laten schijnen vanuit verschillende hoeken. Als je bijvoorbeeld alleen maar gebruik maakt van hanglampen, schijnt er heel veel licht naar beneden. Zo creëer je donkeren muren, waardoor er snel een donkere ongezellige sfeer ontstaat. Het is daarom belangrijk om te variëren. Wil jij hoogte creëren? Dat kan met 'uplights', lichten die naar boven schijnen. Door gebruik te maken van verschillende hoogtes en breedtes ontstaan er dimensies in je woonkamer.
Tip 4: Houd rekening met je interieur
Wil jij dat je lampen ook overdag zorgen voor een fijne sfeer in huis? Niet alleen de verlichting van een lamp zorgt voor gezelligheid, maar ook de vormgeving. Er zijn veel verschillende trends voor in huis die je interieur een boost geven. Het uiterlijk van een lamp draagt hieraan bij. Wat nu trendy is, zijn de bollampen. Ook zie je vaak lampen van bamboe en industriële lampen voorbij komen in woonkamers.
Altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op de huurmarkt? Volg ons op Instagram, Facebook en LinkedIn!