Tienduizenden sociale woningen geliberaliseerd
Door de maatregelen die minister Donner van Binnenlandse Zaken heeft genomen komen tienduizenden sociale huurwoningen in de geliberaliseerde huursector. Dat betekent dat de prijs van die woningen waarschijnlijk flink zal stijgen, omdat eigenaren er zelf voor kunnen vragen wat ze willen.
Maximale stijging van 123 euro
Verhuurders in tien regio's met een schaarse woningmarkt mogen 15 of 25 punten extra tellen in het woningwaarderingsstelsel. Het aantal punten in dit systeem geeft de maximale huur aan. Door de beslissing van Donner kan de huurprijs van woningen in de gebieden met maximaal 123 euro stijgen. Zittende huurders hebben geen last van de maatregel.
Geen maximumprijs
Omdat woningen vanaf een bepaalde huurprijs in de geliberaliseerde markt vallen, zullen veel sociale huurwoningen geliberaliseerd worden. Voor die woningen geldt dan geen maximumprijs meer. Een van de bezwaren van huurdersorganisaties is dat de doorstroming op de woningmarkt zal afnemen door de liberalisering.
Kort geding tegen maatregel
De huurverhoging is een gevolg van het streven van het kabinet naar meer marktwerking in de woningsector. Door de huurprijzen in gebieden met een schaarse woningmarkt te verhogen, moeten verhuurders meer mogelijkheden krijgen te investeren. Daardoor moet het woningaanbod groter worden. Corporaties zouden al hebben aangegeven verstandig om te zullen gaan met de nieuwe maatregel. De Woonbond en Huurdersvereniging Amsterdam hebben een kort geding aangespannen tegen de staat.