Tekort aan huurwoningen: starters blijven eeuwig hangen op studentenkamers
Na je afstuderen nog zo lang mogelijk in je studentenwoning blijven hangen? Het heeft zo zijn voordelen, maar vanaf juni gaat studentenhuisvester SSH er toch een stokje voor steken. En de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is daar niet zo blij mee...
Je zou denken dat een studentenwoning bedoeld is om te verlaten op het moment dat je bent afgestudeerd. Toch blijven studenten na hun afstuderen nog lang in hun studentenwoning hangen. In de zelfstandige woningen van studentenhuisvester SSH was dat voorheen geen enkel probleem, maar vanaf juni gaan ze het de oud-studenten toch een stukje moeilijker maken.
Nieuwe regels
De studentenhuisvester uit Utrecht laat nu nog toe dat oud-studenten in zelfstandige studentenwoningen blijven hangen, maar gaan vanaf juni de regels aanpassen zodat de doorstroom voor nieuwe studenten bevorderd wordt. Niet-studenten die de leeftijd van 32 bereikt hebben moeten hun woning verlaten. Wanneer een nieuwe huurder de woning betreedt, mag deze niet ouder zijn dan 27 jaar en daar maximaal vijf jaar wonen.
Tekort aan huurwoningen
Hoewel jarenlang in een studentenhuis blijven wonen financieel gezien misschien als muziek in de oren klinkt, is dat niet de voornaamste reden waarom oud-studenten hiervoor kiezen. Het tekort aan betaalbare huurwoningen voor starters is, volgens voorzitter Alex Tess Rutten van de Landelijke Studentenvakbond, het grote probleem. “Studenten komen vaak niet in aanmerking voor een hypotheek en kunnen hoge huurprijzen niet ophoesten. Er is dus geen gangbaar alternatief.” Ze is dan ook verontwaardigd over de nieuwe regels waar de SSH mee naar buiten is getreden en pleit dat studenten niet voor hun lol in een studentenwoning blijven wonen.
Wat dan wel de oplossing voor dit probleem is? Simpel gezegd zouden er meer betaalbare huurwoningen moeten komen voor zowel starters als voor studenten. Rutten: “Er is in heel Nederland een tekort van zo’n 40.000 huurwoningen voor studenten. Alleen zo zorg je dat de doorstroom verbetert en los je het tekort aan studentenkamers op.”