Steun Tweede Kamer neemt af voor regulering huurprijzen
De plannen om het middensegment huur te reguleren van demissionair minister Hugo de Jonge staan onder druk in de Tweede Kamer. Een meerderheid twijfelt of het wel het juiste moment is om huurprijzen in de vrije sector te reguleren, zoals De Jonge voorstelt. Met zijn wetsvoorstel, de Wet betaalbare huur, wil hij de huurmarkt toegankelijker maken voor mensen met een middeninkomen, zoals leraren en verpleegkundigen. Maar of deze plannen genoeg steun krijgen in de Kamer en doorgevoerd zullen worden, is nog onzeker.
Veel kritiek
Uit een inventarisatie van nieuwssite Vastgoedmarkt, blijkt dat er kritiek is onder de partijen die momenteel onderhandelen voor een nieuwe regering op de voorgestelde wet. De VVD, vertegenwoordigd door woordvoerder Peter de Groot, pleit ervoor om de wet te schrappen. Volgens De Groot slaat het huidige wetsvoorstel door in het beperken van huren en is het bovendien onnodig ingewikkeld. Hij waarschuwt dat investeerders hierdoor zullen afhaken, wat resulteert in een afname van het aantal beschikbare huurwoningen. Dit is ook te zien in de Huurmonitor, die het woningplatform Pararius elk kwartaal publiceert.
De VVD-woordvoerder pleit in plaats daarvan voor een benadering vergelijkbaar met het Duitse model, waarbij een huurplafond wordt bepaald op basis van het gemiddelde huurniveau in een regio. Hij erkent dat dit aanzienlijk verschilt van het huidige voorstel.
Ook de PVV, die als grote winnaar uit de verkiezingen kwam, uit kritiek op de voorgestelde wet. Barry Madlener van de PVV benadrukt de noodzaak van middenhuurwoningen, maar waarschuwt voor ongewenste gevolgen door de stapeling van maatregelen. Volgens Madlener leidt de wet tot het afhaken van beleggers, wat resulteert in een afname van het woningaanbod in de vrije huursector. Hij noemt deze afname van het aanbod "onacceptabel".
Daarnaast betwijfelt het NSC (de partij van Pieter Omtzigt) of dit het juiste moment is voor zo'n plan. NSC-Kamerlid Merlien Welzijn uit haar zorgen over het risico dat veel huurwoningen verdwijnen doordat eigenaren hun panden gaan verkopen. "Het duurt nog jaren voordat er voldoende woningen zijn gebouwd. In een woningcrisis moeten we toch niet eerst zorgen dat er minder huurwoningen zijn voordat er meer komen?", aldus Welzijn.
Hoe nu verder?
De wetgeving die eigenlijk aan het begin van dit jaar in zou gaan, is uitgesteld tot 1 juli. Maar voordat dit gebeurt, moet er een knoop doorgehakt worden. Er waren al twijfels tijdens de verkiezingen in november en die twijfels zijn sindsdien alleen maar toegenomen.
De Jonge probeert zijn voorstel te redden en legt de nadruk op het belang van een betere bescherming van huurders. Daarom zal hij deze week een aangepast voorstel naar de kamer sturen. Er staat vandaag ook een belangrijke vergadering van de Tweede Kamer gepland. Tijdens deze vergadering beslissen ze of ze het plan in behandeling nemen. De minister wil de verhuurders zo snel mogelijk meer duidelijkheid geven over de ontwikkelingen op het gebied van huurwetgeving.
Altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op de huurmarkt? Volg ons op Instagram, Facebook en LinkedIn!