Sociaal Huurakkoord essentieel om enorme huurverhoging te voorkomen
Als het kabinet niet opschiet met het invoeren van het Sociaal Huurakkoord, dreigen de huren volgend jaar opnieuw ver boven het inflatieniveau te stijgen. Hiervoor waarschuwt de Woonbond de Tweede Kamer vandaag in een brief.
Blok laat Sociaal Huurakkoord verstoffen
Afgelopen zomer al sloten de Woonbond en Aedes (de vereniging van woningcorporaties) een Sociaal Huurakkoord om de enorme huurstijgingen van de afgelopen jaren een halt toe te roepen. In dit Huurakkoord wordt de maximale huurstijging verlaagd van gemiddeld drie naar gemiddeld één procent boven inflatie.
Minister Blok nam dit akkoord met dank in ontvangst, maar heeft er vervolgens geen enkele aandacht meer aan geschonken. Morgen wordt door de Tweede Kamer gedebatteerd over de effecten van het huidige huurbeleid. De Woonbond roept de Tweede Kamer vandaag op om het Huurakkoord alsnog zo snel mogelijk van kracht te laten zijn.
Huidig inkomensafhankelijk systeem leidt tot grote problemen
Een onderzoek in opdracht van de Woonbond en Aedes bracht onlangs de grote problemen aan het licht die inkomensafhankelijke huurverhoging met zich meebrengt. Het leidt ertoe dat sociale huurders met een inkomen tussen de 33.000 en 43.000 euro als scheefwoner worden bestempeld, terwijl zij in werkelijkheid maar liefst 21 procent van hun besteedbaar huishoudinkomen aan huur kwijt zijn. Hierdoor kunnen veel huurders met een modaal inkomen en die onder de definitie ‘scheefwoner’ vallen, niet of nauwelijks rondkomen vanwege een te hoge huur.
In 2013 werd door de Tweede Kamer al besloten dat de inkomensafhankelijke huurverhoging in 2015 afgeschaft zou worden. Deze afschaffing is er echter nooit van gekomen, doordat de politieke partijen hierover geen overeenstemming wisten te bereiken. Hierdoor konden huurders ook in 2015 op een flinke huurverhoging rekenen.
Gemiddelde huurstijging van 13 procent in drie jaar
De afgelopen drie jaar hebben zich dan ook gekenmerkt door flinke huurverhogingen: gemiddeld zijn deze in drie jaar met zo’n 13 procent gestegen. Als het Sociaal Huurakkoord niet ingaat vóór de huurverhoging van 2016, kunnen huurders volgend jaar wéér op een fikse verhoging rekenen.
Er hangt dus veel af van het debat van de Tweede Kamer morgen. Houd ons nieuws in de gaten om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen over dit onderwerp!