Rotterdam voert in 16 wijken opkoopbescherming in

bron: De Volkskrant, Advocratie Magazine, Rijnmond.nl

Per 1 januari 2022 is het in 16 wijken in Rotterdam alleen nog toegestaan om een woning te kopen wanneer de koper zelf in de woning gaat wonen. Reden hiervoor is dat veel mensen die een koopwoning zoeken concurrentie ervaren van particuliere verhuurders. De gemeente stelt dat er daarnaast sprake is van een onprettige sfeer in de wijken, omdat de huurpanden vaak maar tijdelijk bewoond worden en buren elkaar niet leren kennen. Met de nieuwe regel hoopt de gemeente overlast te voorkomen en de kansen van starters te vergroten. Toch klinken er ook veel kritische geluiden.

Bewoningsplicht

De ‘opkoopbescherming’ (ook wel bewoningsplicht) wordt ingevoerd in wijken waar veel woningen worden opgekocht om vervolgens verhuurd te worden en waar de leefbaarheid onder druk staat. Het gaat om de wijken Bergpolder, Blijdorp, Bloemhof, Carnisse, Groot IJsselmonde, Het Lage Land, Hillegersberg-Zuid, Hillesluis, Kralingen-Oost, Kralingen-West, Middelland, Nieuwe Westen, Oud-Mathenesse, Oud-Charlois, Rubroek en Tarwewijk. Voor alle woningen met een WOZ-waarde tot € 335.000 geldt de opkoopbescherming. Rotterdam is de eerste stad in Nederland die deze bewoningsplicht invoert. De gemeente heeft er niet voor gekozen de plicht in de hele stad in te voeren. Dit omdat ze eerst de consequenties willen overzien van deze ingreep. Ook vindt de Gemeente Rotterdam het belangrijk dat er huurwoningen in het middensegment beschikbaar blijven komen. Volgens de wet waardoor de opkoopbescherming mogelijk wordt gemaakt, mag de regel gebiedsgericht worden ingevoerd en moet men per wijk kunnen onderbouwen waarom het nodig is. Mocht duidelijk worden dat er in meerdere wijken behoefte is aan de maatregel, dan zal Rotterdam ook voor die wijken opkoopbescherming invoeren.

Uit door Rijnmond Nieuws opgevraagde cijfers van het Kadaster bleek dat veel investeerders op grote schaal huizen hebben gekocht in Rotterdam en aangrenzende gemeenten. Zo ging in 2020 de helft van de verkochte huizen in stadsdeel Charlois naar investeerders. De nieuwe wet zal dat in de toekomst voorkomen. “Deze regeling komt ten goede van de leefbaarheid in kwetsbare wijken waar de gemeente veel misstanden in woningen tegenkomt, zoals overbewoning, prostitutie of hennepteelt”, oppert wethouder Bas Kurvers.

Kritiek

Ondanks de doelen die de Gemeente Rotterdam wil nastreven met de opkoopbescherming, is er ook kritiek op de maatregel. Volgens makelaars spelen particuliere verhuurders namelijk een aanzienlijke rol in de huisvesting van woningzoekenden in het midden en hogere huursegment. “Veel verhuurders in de betreffende Rotterdamse wijken spelen een belangrijke rol in het huisvesten van tijdelijke buitenlandse medewerkers. De arbeidsmigranten verblijven meestal in de wijken waar nu de opkoopbescherming geldt”, aldus Daan Kardol van Zuidstad Makelaars. Voor deze groep zal het nu dus juist moeilijker worden geschikte woonruimte te vinden. Kardol denkt wel dat de opkoopbescherming koopstarters zal helpen.

Volgens Vastgoed Actueel, de Nederlandse Bank (DNB), het IMF en de OESO is opkoopbescherming niet de juiste oplossing voor het tekort aan woningen op de markt. Het zou juist slecht zijn voor mensen die afhankelijk zijn van een huurwoning, want daar zouden er nu steeds minder van komen. Beleggers zorgen er namelijk voor dat er woningen zijn voor mensen die niet kunnen of willen kopen, of die niet in in aanmerking komen met een sociale huurwoning. Volgens de partijen zal het aantal huurwoningen in de vrije sector nog verder dalen, waardoor de huurprijzen verder zullen stijgen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook