Regulering middensegment huurmarkt, wat gaat er precies veranderen?
Het is geen onbekend nieuws dat de prijzen van huurwoningen de afgelopen jaren flink zijn gestegen. Daarentegen is het aanbod aan betaalbare huurwoningen flink gedaald. Voor mensen met een middeninkomen vormt dit een groot probleem, omdat het dus bijna onmogelijk werd om een betaalbare huurwoning te vinden, zeker in de omgeving van de grote steden. Daarom wil het kabinet nu met een aantal maatregelen het middensegment van de huurmarkt reguleren. Of deze regulering de beste oplossing is, moet nog blijken. In dit artikel lichten we toe welke maatregelen dit zijn en wat voor effect deze kunnen hebben op de woningmarkt.
Aantal punten woningwaarderingsstelsel
Het woningwaarderingsstelsel wordt gebruikt om aan te geven of een huurwoning in de sociale huursector valt of in de vrije huursector. Een woning krijgt punten toegewezen voor bijvoorbeeld oppervlakte, staat van de woning, isolatie en nog veel meer. Nu geldt de regel dat woningen die onder de 149 punten scoren in de sociale huursector vallen. Voor deze woningen mag een maximale huurprijs van 808 euro gevraagd worden. Alle woningen die boven de 149 punten scoren, vallen in de vrije sector en hier geldt geen maximale prijs die een verhuurder mag vragen.
Nu wordt het aantal punten dat een woning moet behalen om in de vrije sector verhuurd te worden, flink verhoogd. Een woning moet met de nieuwe wet voortaan circa 187 punten halen om in de vrije sector te vallen. Dat betekent dus dat verhuurders van woningen die nu boven de 149 punten scoren, maar onder die 187, bij een nieuw contract en als de wetgeving is ingevoerd een maximale huur mogen vragen van ongeveer 1.100 euro. Heb je al een contract waarin de huurprijs voor de duur van je contract is vastgelegd, dan wordt deze niet verlaagd. Meer informatie over het woningwaarderingsstelsel vind je hier.
Tijdelijke huurcontracten
Daarnaast gaan de tijdelijke huurcontracten op de schop. Nu is het zo dat veel verhuurders een huurder een contract van maximaal twee jaar aanbieden. Minister Hugo de Jonge vindt dat deze tijdelijke contracten niet meer kunnen omdat ze veel stress kunnen opleveren bij de huurder.
Niet iedereen vindt dat deze wet een oplossing biedt om het woningtekort aan te pakken. Critici vrezen dat door de nieuwe wet woningeigenaren hun woningen verkopen, omdat zij er tegenop zien om huurders die zij nog niet kennen direct een huurcontract voor onbepaalde tijd aan te moeten bieden. Verhuurders willen vaak eerst zien of ze te maken hebben met fatsoenlijke huurders voordat ze overgaan tot een huurcontract voor onbepaalde tijd. Ook kunnen zij in het kader van hun pensioen een toekomstige verkoop van de woning zonder huurder hierdoor niet meer plannen. Hierdoor zal het vrije huursector aanbod nog meer inkrimpen.
Wel komt er een aantal uitzonderingen op de wet: een verhuurder mag een tijdelijk contract aanbieden wanneer hijzelf of een naast familielid in de woning wil wonen. Een andere uitzondering is die voor de zogeheten proefsamenwoners. Wanneer twee aparte huiseigenaren gaan samenwonen, maar de een nog niet gelijk zijn huis verkoopt omdat hij eerst zeker wil zijn dat de relatie slaagt, mag een woning ook tijdelijk verhuurd worden. Verhuurders mogen in sommige gevallen ook nog tijdelijke contracten aanbieden aan specifieke doelgroepen, zoals studenten, aanbieden. Ook blijft vakantieverhuur toegestaan of verhuur aan expats.
Wat betekent dit voor mij?
Ben jij nu huurder van een huurwoning en heb je een tijdelijk contract? Dan wordt het contract niet aangepast zodra de nieuwe wet- en regelgeving ingaat. De regels gaan pas gelden bij nieuwe contracten die, nadat de wet definitief is aangepast, worden aangeboden. Het kan dus wel zo zijn dat jouw contract van een tijdelijk naar een vast contract gaat, zodra jouw huidige contract is verlopen.
Altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op de huurmarkt? Volg ons op Instagram, Facebook en LinkedIn!