Ieder jaar op de derde dinsdag in september informeert het kabinet het volk met de begroting voor het komende jaar. Afgelopen jaar is er vooral geïnvesteerd in de woningbouw. Dit jaar zijn er andere prioriteiten gesteld in verband met de hoge inflatie en de energiecrisis.
Inmiddels zal je vast wel iets gehoord hebben over de plannen die met Prinsjesdag bekend zijn gemaakt: het verhogen van het minimumloon, de stijgende premie van je zorgverzekering of het zogeheten ‘historische koopkrachtpakket’. Maar wat voor plannen zijn er nou precies gemaakt? Omdat veel mensen zich dit afvragen hebben wij de belangrijkste veranderingen voor jou op een rijtje gezet.
Dit jaar verwachtte veel nederlanders dat er een compensatie zou komen voor de hoge inflatie en energiekosten. Om de burgers de winter door te helpen, zonder torenhoge energiekosten op te stapelen, heeft het kabinet 17 miljard euro uitgetrokken om hen te steunen. Hiermee zou het grootste verlies van de koopkracht hersteld moeten zijn.
Ook het minimumloon en de uitkeringen zullen komend jaar stijgen met 10 procent. Sommige toeslagen zullen ook omhoog gaan. Hierbij kan je denken aan een energietoeslag bij kwetsbare huishoudens, zorgtoeslag, huurtoeslag en het kindgebonden budget.
In de onderhandeling van afgelopen maandagavond is er ook besloten dat de energierekening van Nederlanders met 2.280 euro per jaar zal dalen. Particulieren en mkb’ers betalen een maximumprijs van 0,70 euro per kilowattuur elektriciteit en 1,50 euro per kubieke meter gas tot een gemiddeld gebruik.
Net als het kabinet gaf koning Willem-Alexander aan dat iedereen er wat op achteruit zal gaan. ‘Onze huidige manier van leven stuit op economische, sociale en ecologische grenzen’, waren de woorden van de koning.
Volgens de berekeningen van CPB in de Macro Economische Verkenning zal de koopkracht volgend jaar met zo’n 3,9 procent herstellen. Als gevolg van de plannen in de miljoenennota komt de inflatie op 2,6 procent in 2023. Een deel van het koopkrachtverlies dit jaar wordt daarmee rechtgetrokken.
Ben je benieuwd naar de veranderingen van vorig jaar? Lees dan ook [Prinsjesdag 2021: 1 miljard euro beschikbaar voor woningbouw](https://www.huurwoningen.nl/nieuws/prinsjesdag-2021-1-miljard-euro-beschikbaar-voor-woningbouw)