Overbieden op een huurwoning, is dat normaal?
Waarschijnlijk heb je de term overbieden weleens langs horen komen. Bij koopwoningen is het inmiddels de normaalste zaak om soms flink boven de vraagprijs te bieden. Maar geldt dit ook voor huurwoningen? Wij lichten het toe!
Allereerst, wat is overbieden nu precies? Overbieden betekent dat jij een bedrag biedt dat boven de gevraagde koop- of huurprijs van een woning ligt. Door de huidige krapte op de woningmarkt is dit steeds gebruikelijker, vooral bij koopwoningen. Maar ook bij huurwoningen in de vrije sector komt het steeds vaker voor dat huurders aanbieden om een hogere huurprijs te betalen, dan in eerste instantie gevraagd wordt. Het kan zijn dat een kandidaat uit zichzelf overbiedt, of dat een verhuurder aanspoort op overbieden.
Vooral in de Randstad
Volgens makelaars komt dit in de praktijk steeds vaker voor. Vooral in de Randstad is het niet ongebruikelijk dat er zo’n 10% meer wordt geboden bovenop de gevraagde huurprijs. Vooral in de grote steden Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam stellen makelaars dat ze steeds vaker te maken krijgen met overbieden. Meestal zijn de overbieders internationale kenniswerkers die de huur van een woning vergoed krijgen door het bedrijf waar zij voor werken, maar ook Nederlanders bieden steeds vaker een hogere huurprijs.
Betrouwbaarheid verhuurder
Betekent dit dat het normaal is om te overbieden op een huurwoning? Laten we beginnen met het feit dat je niet op elke huurwoning kan overbieden. Bij sociale huurwoningen is de huurprijs vastgesteld door het Woningwaarderingsstelsel, en kan je dus niet overbieden.
Bij huurwoningen in de vrije sector kan dit wel, maar is het niet gebruikelijk. De meeste verhuurders bieden hun huurwoning aan tegen een marktconforme prijs en zullen overbieden niet stimuleren. Mocht de verhuurder jou wel aansporen tot overbieden, dan bestaat de kans dat deze verhuurder niet erg betrouwbaar is. Laat je vooral niet onder druk zetten wanneer een verhuurder aandringt op overbieden. Twijfel je over de betrouwbaarheid van een verhuurder? Lees onze tips voor het herkennen van een oplichter.
Altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op de huurmarkt? Volg ons op Instagram, Facebook en LinkedIn!