Ook nieuwe cv-ketels vaak onveilig
Het zijn niet alleen verouderde geisers en cv-ketels die voor gevaar zorgen. Bij bijna de helft van de koolmonoxidevergiftigingen is een moderne verwarmingsinstallatie de boosdoener, zo blijkt uit cijfers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. De brandweer erkent de risico’s en waarschuwt in een nieuwe campagne voor de gevaren van ‘sluipmoordenaar’ koolmonoxide.
Problemen groter dan gedacht
Jaarlijks vallen er vijf tot tien doden en raken enkele honderden mensen gewond als gevolg van blootstelling aan koolmonoxide. Althans, van die aantallen werd de afgelopen jaren algemeen uitgegaan. De Onderzoeksraad voor Veiligheden meldt echter dat het probleem waarschijnlijk drie tot vijf keer groter is. Een exact aantal is moeilijk te geven, aangezien de vergiftiging in veel gevallen niet wordt herkend.
Moderne ketel niet per se veiliger
Een nieuwe cv-ketel is niet per definitie veiliger dan een oud exemplaar, benadrukt Sara Vernooij, woordvoerster van de Onderzoeksraad: “Ze worden lang niet altijd goed geïnstalleerd. Mensen denken dat ze veilig zijn, maar de werkelijkheid kan anders zijn.” Daarnaast zeggen keurmerken en veiligheidscertificaten lang niet alles, zo stelt Vernooij. “Veel ketels slaan bijvoorbeeld niet uit zichzelf af bij storing.”
Onderschat fenomeen
Om het bewustzijn van burgers op het gebied van koolmonoxide te vergroten, voert de brandweer de hele maand februari campagne. “Het is een onderschat fenomeen,” zo valt te lezen op Brandweer.nl. “We vragen dus nogmaals aandacht voor dit onbekende verschijnsel.” Een van de gevaren van koolmonoxide is dat je het niet kunt ruiken of proeven. Met een speciale test op de site van de brandweer kan iedereen achterhalen hoeveel risico hij loopt op koolmonoxidevergiftiging.