Negen jaar wachten op een sociale huurwoning: de woningnood is hoog
Wie kans wil maken op een sociale huurwoning kan zich maar beter op tijd inschrijven. Men staat namelijk gemiddeld negen jaar op de wachtlijst, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. In sommige steden kan de wachttijd zelfs oplopen tot dertig jaar.
De helft
Ruim twintig procent van de sociale huurwoningen wordt verhuurd aan mensen met een urgentieverklaring. Hierbij gaat het vaak om mensen waarvan de huidige woning gesloopt wordt, vluchtelingen met een verblijfsvergunning of mensen die uit een zorginstelling ontslagen zijn. Een kwart van de sociale huurwoningen wordt verhuurd aan een specifieke doelgroep, zoals starters of senioren.
Dit betekent dat maar iets meer dan de helft van het totale aanbod aan sociale huurwoningen ‘normaal’ verhuurd wordt, en dan ook nog eens met een gemiddelde wachttijd van negen jaar.
Noord-Holland
In Noord-Holland moet je het langst wachten op een sociale huurwoning. De top vijf steden waar men het langst op de wachtlijst staat wordt volledig gevormd door plaatsen uit deze provincie:
- Wormer - 29,4 jaar;
- Hoofddorp - 23,8 jaar;
- Amstelveen - 21,8 jaar;
- Diemen - 21,3 jaar;
- Assendelft - 19,6 jaar.
Schaarste
Volgens Peter Boelhouwer, hoogleraar Volkshuisvesting aan de TU Delft, is het niet verrassend dat de wachttijden voor een sociale huurwoning zo lang zijn. “We zien dat corporaties ieder jaar minder woningen aanbieden en dat de vraag naar dit soort woningen behoorlijk stijgt.”
Volgens Aedes, koepelorganisatie van woningcorporaties, is het bouwen van nieuwe sociale huurwoningen de belangrijkste oplossing voor het grote woningtekort. Aedes-voorzitter Marnix Norder: “We willen groeien naar 34.000 nieuwe woningen per jaar en daar hebben we ook plannen voor. Maar corporaties komen eigenlijk niet verder dan 15.000. De groei gaat ook afvlakken, omdat er te weinig bouwlocaties zijn en omdat corporaties te veel belasting moeten betalen. Daardoor is het geld er niet om te investeren.”