Naar Brussel om te praten over inkomensgrens sociale huurwoningen

bron: Nu.nl

Sinds de inkomensgrens voor sociale huurwoningen vorig jaar werd ingevoerd, is er een grote groep mensen die tussen wal en schip valt. Nederlanders die tussen 33.000 en 43.000 euro verdienen komen niet in aanmerking voor een sociale huurwoning, maar komen ook moeilijk aan een woning uit de prive sector.

Grote groep valt tussen wal en schip

In 2007 klaagde****de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed (IVBN) hier bij eurocommissaris Neelie Kroes dat sprake was van staatsteun aan Nederlandse woningbouwcorporaties omdat zij goedkopere leningen kregen en steeds vaker actief waren op commerciële markten. Vervolgens werd er besloten dat sociale woningen alleen nog verhuurd mogen worden aan ‘minder rijke’ Nederlanders met een inkomen van minder dan 33.614 euro. Maar door die maatregel kan een grote groep mensen met middeninkomens nu geen kant op. Parlementariër Dennis de Jong van de SP ging onlangs in gesprek met de opvolger van Kroes, Joaquin Almunia. Die zei vervolgens toe informeel naar de situatieams te gaan kijken. “Als dan blijkt dat een wijziging van de beschikking door de Europese Commissie voor Nederland onvoordelig zal uitpakken, zal de minister dat tijdig weten en kan hij alsnog besluiten af te zien van een formeel verzoek tot herziening", aldus de Jong.

Nieuwe woningwet

Minister Donner, die verantwoordelijk is, is tot nu toe terughoudend. Volgens zijn woordvoerder Richard Gielen is dit omdat onder de huidige beschikking ongeveer 40 procent van de bevolking in aanmerking komt voor een huurwoning. Zou de inkomensgrens naar 38.000 euro gaan, dan zou 60 procent van de Nederlanders in aanmerking komen. Dat betekent dat je moet kunnen aantonen dat die hele groep een achtergestelde positie heeft. Dat is volgens Gielen erg moeilijk. "De minister is bezig met een inventarisatie van het toewijzingsbeleid. Hij wil weten waar en op welke schaal de problemen zich voordoen. Het gaat er vooral om in hoeverre de corporaties de 10 procent ruimte benutten die zij kunnen toewijzen aan inkomens boven de 33.000 euro. De minister hoopt in januari de resultaten beschikbaar te hebben. Verder behandelt de Kamer volgend jaar de nieuwe woningwet. Daarin wordt het mogelijk dat corporaties op regionaal niveau de niet-benutte ruimte van elkaar kunnen overnemen."

“Huurders die buiten de boot vallen kunnen zich volgens de minister het beste melden bij een woningcorporatie. Omdat huurwoningen ook vaak als huis te koop staan kan dit ook een optie zijn”, aldus Gielen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook