Minder huurders uit hun huis gezet door woningcorporaties in 2016

bron: Nu.nl, NOS

In 2016 werden er 4800 huurders uit hun huurhuis gezet door woningcorporaties. Dat is 14 procent minder dan een jaar eerder. Dat maakt Aedes vandaag bekend. Als mensen op straat komen te staan heeft dit in de meeste gevallen te maken met een huurachterstand of overlast. Aedes wil daarom van tevoren informatie op kunnen vragen bij (zorg)instanties over nieuwe huurders om zo problemen te voorkomen.

Je huis uit

Wanneer wordt een huurder uit zijn of haar huis gezet? In 85 procent van de gevallen gaat het om een opgelopen huurachterstand, maar naast financiële problemen zijn overlast, onderverhuur en wietteelt ook redenen om iemand uit te zetten. Van de huurders die uit huis gezet worden is bijna 80 procent de enige bewoner. Voor een uitzetting is altijd toestemming van een rechter nodig. Maar een kwart van alle vonnissen die worden uitgesproken worden ook daadwerkelijk uitgevoerd; veel huurders weten er dus nog uit te komen met de corporatie zodat ze in hun huis kunnen blijven.

Proactief beleid

Dat het aantal huisuitzettingen gedaald is, komt mede doordat woningcorporaties actiever proberen om betalingsachterstanden bij huurders te voorkomen. Wanneer iemand zijn huur niet betaalt, wordt bijvoorbeeld na drie weken telefonisch contact opgenomen om te vragen naar de situatie. Ook bieden corporaties hun huurders hulp aan, bijvoorbeeld door middel van budget coaches. Zo kan worden voorkomen dat iemand diep in de problemen komt. Hierdoor zijn huurachterstanden met 30 procent afgenomen.

Informatie over huurders

Ondanks dit goede nieuws signaleert Aedes wel dat er steeds meer mensen met problemen in woningcorporatiewoningen terecht komen. Dit zijn bijvoorbeeld mensen met die met verslavingen te maken hebben gehad, een verstandelijke beperking hebben of psychiatrisch patiënt zijn. Deze mensen hebben een grotere kans om in de problemen te komen. Aedes wil informatie op kunnen vragen over nieuwe huurders, zodat ze van tevoren weten of iemand in de toekomst mogelijk overlast gaat veroorzaken. Voorlopig is het opvragen van deze informatie nog niet mogelijk vanwege de privacyregelgeving. Mocht Aedes dit willen realiseren zal de politiek zich er eerst over moeten buigen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook