Maximale huurverhoging in de vrije sector in 2022
Volgend jaar gelden er nieuwe regels voor verhuurders in de vrije sector. Vanaf 1 januari 2022 mogen zij de huurprijzen nog maar met maximaal met 3,3 procent verhogen. Deze nieuwe regel is positief nieuws voor veel huurders. Om verhuurders tegemoet te komen wordt het tarief van de verhuurderheffing wel verlaagd.
Goed nieuws voor huurders
Het is voor het eerst dat er een maximale huurverhoging geldt in de vrije sector. Voorheen waren verhuurders vrij om zelf te bepalen met welk bedrag de huur omhoog gaat. De nieuwe regel is dus goed nieuws voor huurders. De huurverhoging werd meestal wel van tevoren vastgelegd in het huurcontract. Met de nieuwe regel mogen verhuurders de huur nog met maximaal 3,3 procent (de inflatie + 1 procent) verhogen, ook als er in het huurcontract een hoger percentage is afgesproken.
Verhuurders tegemoetkomen
De maximale huurverhoging heeft natuurlijk ook invloed op de verhuurders. Zij lopen mogelijk huurinkomsten mis door de nieuwe regel. Om deze verhuurders tegemoet te komen verlaagd de overheid de verhuurderheffing. Het nieuwe tarief wordt 0,332%, waardoor de verhuurderheffing in 2022 in totaal met €831 miljoen afneemt. Per 2023 zal de verhuurderheffing zelfs helemaal worden afgeschaft, zoals te lezen is in het nieuw gepresenteerde regeerakkoord.
Uitzondering op de nieuwe regel
Voor de sociale huursector gelden andere regels met betrekking tot huurverhoging. Hier is namelijk sprake van een zogenoemde ‘huursombeperking’. Dit houdt in dat de huurverhoging van sociale huurwoningen gemiddeld niet boven de inflatie uit mag stijgen. Door de hogere inflatie ligt de grens hoger, maar het is uiteindelijk aan de woningcorporaties wat de huurverhoging in 2022 precies zal zijn.