Kabinet biedt huurstijging en scheefwonen het hoofd
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken komt vandaag, op Prinsjesdag, met een lijst aan maatregelen die de huidige problemen op de woningmarkt moeten tegengaan. Het gaat hierbij met name om maatregelen die de stijging van de huurprijzen moeten beperken.
Aandeel WOZ-waarde beperkt
De afkorting WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. De WOZ-waarde is de waarde van je woning. Ieder jaar wordt deze door de gemeente bepaald en vormt het een basis voor verschillende belastingen en heffingen.De WOZ-waarde bepaalt ook deels de hoogte van de huurprijzen. Momenteel is het aandeel van de WOZ-waarde in de huurprijs per gemeente verschillend. Zo berekende de Woonbond in 2018 dat in de gemeente Amsterdam het aandeel van de WOZ-waarde bijna 40% is.
De huurprijzen stijgen erg snel omdat de waarde van de woningen in Nederland hard toeneemt. Dit geldt vooral voor de woningen in de grote steden, zoals in Amsterdam. Het is de bedoeling van het kabinet om de stijgingen tegen te gaan door slechts 33 procent van de WOZ-waarde mee te laten tellen bij het bepalen van de huurprijs.
Scheefwonen aangepakt
Ook het scheefwonen wordt aangepakt. Dit houdt in dat mensen met een relatief hoog inkomen, die in een sociale huurwoning wonen, aardig wat extra zullen moeten betalen. Hun maandhuur zal jaarlijks met €50,- tot €100,- stijgen totdat de maximale huur van 720 euro bereikt is.
Het is de bedoeling dat de mensen die twee keer modaal (of meer) zelfs meer gaan betalen dan de maximale huurprijs. Dit zorgt ervoor dat de woningcorporaties meer geld hebben om voor de huisvesting van de minderbedeelden te zorgen. Uiteindelijk kunnen ze de mensen met een laag inkomen die veel huur betalen, een huurverlaging geven.
Tijdelijke huurhuizen
Naast de andere maatregelen, kondigt Minister Ollongren aan dat er een groot aantal tijdelijke huurwoningen gebouwd moeten worden. Het kabinet wil de woningcorporaties die deze flexwoningen bouwen stimuleren en biedt een ze een voordeel: Woningcorporaties hoeven over de tijdelijke huurwoningen geen verhuurdersheffing te betalen. Het doel is dat er jaarlijks maar liefst 15.000 tijdelijke huurwoningen bijgebouwd worden.