Inkomensgrens voor sociale huurwoningen aanpassen per regio
In Nederland houden we normaal gesproken wel van een gezond potje ‘gelijkheid’ en ‘solidariteit’. Alleen gaat dat volgens GroenLinks niet altijd op. Zo hebben we een inkomensgrens voor de sociale huursector die hetzelfde is in alle regio’s in Nederland terwijl er wel enorme regionale verschillen zijn in huurprijzen in de particuliere sector. Moeten we ons houden aan EU-regels of mogen we zelf bepalen wat we doen aan deze inkomensgrens?
Middeninkomens
Dat is de vraag die GroenLinks zich hardop stelt. In grote steden zoals Amsterdam, Utrecht en Rotterdam zijn particuliere huurwoningen vaak een stuk duurder dan in andere delen van Nederland. Met als gevolg dat huishoudens met middeninkomens te veel verdienen voor een sociale huurwoning en te weinig voor een particuliere huurwoning. Ze kunnen letterlijk geen kant op.
Ter discussie bij EU
GroenLinks stelt dan ook voor om de inkomensgrens van 34.229 euro voor een sociale huurwoning ter discussie te stellen bij de Europese Commissie. Volgens GroenLinks staat in het EU-verdrag dat landen zelf mogen bepalen hoe ze hun sociale voorzieningen invullen. Dat zou betekenen dat Nederland wellicht de inkomensgrens kan aanpassen per regio.