Inkomensgrens sociale huur leidt niet tot grotere scheiding arm en rijk

bron: Volkskrant.nl

Vijf jaar geleden werd een inkomensgrens van 34.000 euro ingesteld om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning. De verwachte scheiding tussen arm en rijk in de steden lijkt echter mee te vallen.

Concentratie van lage inkomens

Bewoners van sociale huurwoningen hebben gemiddeld een lager inkomen dan vijf jaar geleden. Dit komt doordat corporaties sinds 2011 slechts een klein gedeelte van hun sociale huurwoningen mogen toewijzen aan huurders met een inkomen boven de 34.000 euro.

Volgens het ministerie van Volkshuisvesting is er nog onvoldoende bekend over het effect van het bovenstaande op de samenstelling van wijken. Het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) meldde onlangs wel dat het aantal bijstandsgerechtigden de afgelopen vijftien jaar steeds meer geconcentreerd raakt in bepaalde (achterstands)wijken. Met name in Amsterdam, Groningen en Utrecht is dit het geval. Het toegenomen aandeel armere bewoners in buurten met veel sociale woningbouw leidt over het algemeen niet tot meer problemen. De sfeer in een sociale huurflat kan volgens de Utrechtse corporatie Mitros ‘verschillen van portiek tot portiek’.

Goede mix

In Utrecht en Amsterdam is de verdeling tussen arm en rijk zelfs afgenomen, blijkt uit de cijfers van het PBL. Dit komt doordat meer goedverdienende hoogopgeleiden vestigden in buurten die voorheen een slechte naam hadden.

Volgens Sako Musterd, hoogleraar sociale geografie aan de Universiteit van Amsterdam, wordt de segregatie ook tegengegaan door het feit dat arme en rijke wijken vaak nog dicht bij elkaar liggen. Hierdoor komen rijk en arm elkaar nog tegen op straat, in winkels en op school. Hij waarschuwt wel dat we moeten oppassen voor een verhoogde concentratie van armere bewoners, omdat dit tot vervreemding kan leiden. “Een deel van de bewoners kan zich dan in de steek gelaten voelen”, aldus Musterd.

‘Verwarde’ bewoners

Het aantal ‘verwarde’ bewoners in sociale huurwoningen is volgens de corporaties wel sterk toegenomen. Uit een recente enquête van Aedes, de landelijke koepel van woningcorporaties, blijkt dat de organisaties in 2015 zo’n 18.000 meldingen kregen van overlast die door verwarde personen veroorzaakt werd. Hieronder vallen onder meer geluidsoverlast of nachtelijke overlast, veroorzaakt door paniekaanvallen of psychoses.

Deze toename van het aantal overlastmeldingen is volgens Musterd deels te wijten aan bezuinigingen in de zorg. Hierdoor wonen mensen met psychische problematiek vaker zelfstandig, waar zij vroeger in een instelling geplaatst.

Gerelateerd nieuws

Lees ook