Impasse huurverhoging en verhuurdersheffing dreigt
Het debat over de huurverhoging is nog steeds niet afgerond. Gisteren debatteerden de coalitiepartijen met de oppositie over de voorgenomen huurverhoging. Maar uiteindelijk is niets besloten, vooral niet omdat de oppositie, waaronder het CDA, eerst wil weten wat er gaat gebeuren met de verhuurdersheffing. Deze heffing kan niet los worden gezien van de huurverhoging, zo meent het CDA.
Verhuurdersheffing
Het probleem is echter dat het debat over de verhuurdersheffing pas later deze maand aan bod komt. Juist deze heffing zorgt voor veel onrust. De algemene opinie bij de oppositie is dat de heffing van 2 miljard euro, te betalen door de verhuurders en woningcorporaties, ervoor zorgt dat er geen cent meer wordt geïnvesteerd in bouw, renovatie en onderhoud van huurwoningen. Veel partijen denken dat de huurverhoging vervolgens een verkapte belastingmaatregel wordt om de heffing te kunnen betalen. Waarom niet de verhuurdersheffing met 1 miljard terugbrengen zodat er een miljard overblijft om wel te kunnen investeren?, vraagt het CDA zich hardop af. Volgens de christelijke partij zou een miljard aan investeringen vele miljarden opleveren.
Huurverhoging wel mogelijk?
Minister Stef Blok van Wonen ziet de dagen en uren snel wegtikken. Wil hij de huurverhoging er nog doorheen krijgen, dan zal dat voor 1 maart moeten gebeuren. Met de dreigende impasse over dit onderwerp lijkt dit een hachelijke zaak te worden. Ook is nog maar de vraag of de huurverhooging juridisch gezien mogelijk is, want er rest nog de kwestie over ‘de schending van de privacy’. Om de huurverhogingen door te kunnen voeren zullen verhuurders via de Belastingdienst informatie moeten inwinnen over inkomens van huurders. Vraag is of dat zomaar kan.
Onzekerheid duurt voort
De carroussel over huurverhogingen en verhuurdersheffing zal de komende weken druk draaien. Of minister Blok een uitweg zal vinden in deze lastige kwestie, blijft de vraag. Eind deze maand zullen we het met zekerheid weten.