Huurwoningen 9 procent duurder geworden
Huurwoningen zijn in juli 4,4 procent duurder geworden. Hiermee ligt de huur ruim 9 procent hoger sinds de inkomensafhankelijke huur op 1 juli 2013 werd ingevoerd. Dit bleek vandaag uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De stijging wordt door de inflatie van het voorgaande jaar (1,5 procent) en een inkomensafhankelijke verhoging veroorzaakt.
Huurprijzen sinds 2013
Sinds juli 2013 zijn de gemiddelde huurprijzen met maar liefst 9,2 procent gestegen, terwijl de inflatie met slechts 4,0 procent toenam. Vóór 2013 was de maximale huurstijging van sociale huurwoningen nog gelijk aan de inflatie. Vier van de vijf sociale huurwoningen wordt aangeboden door sociale verhuurders zoals woningcorporaties. Zij verhoogden de huur met gemiddeld 4,7 procent, terwijl particuliere verhuurders de huur gemiddeld met 3,2 procent lieten stijgen.
Maximale huurverhoging
Opvallend is dat sociale verhuurders vaker de maximale huurstijging doorvoerden dan particuliere verhuurders. Ruim 60 procent van de huurders met een laag inkomen kreeg met de maximale huurverhoging van 4,0 procent te maken. Daarnaast werd meer dan de helft van de middeninkomens geconfronteerd met de maximale verhoging van 4,5 procent. Tweederde van de huurders met een inkomen van boven de 43.602 euro per jaar kreeg de maximale huurverhoging van 6,5 procent. Ook kwam het voor dat de huren met meer dan het maximum stegen, dit was het geval indien er sprake was van een nieuwe huurder.