Huurprijzen stijgen naar asociale hoogte
De huurprijzen voor sociale huurwoningen rijzen in de regio Amsterdam de pan uit. Ook in andere regio's zoals Utrecht en Leiden stijgen de huren abnormaal snel. De grote schuldige hiervoor is het eerder dit jaar ingevoerde puntensysteem. Volgens dit systeem krijgen huizen die opnieuw verhuurd worden een aantal punten, voornamelijk voor de locatie van de woning. Voor tienduizenden sociale huurwoningen in Amsterdam betekende deze huurverhoging dat ze te duur werden om als sociale huurwoning te worden aangemerkt, waardoor ze verhuurd worden in de vrije sector.
Amsterdam: enkele cijfers
Maar liefst 20% van de sociale huurwoningen in Amsterdam worden duurder dan maximale huurprijs van 664 euro voor een dergelijke huurwoning. In het centrum van de stad stijgen de huren zelfs gemiddeld met 100 euro. Aan de hand van het puntensysteem kregen deze woningen de welbekende Donnerpunten toegekend waardoor de huren maximaal met 123 euro kon worden verhoogd. Niet alle woningcorporaties besloten gebruik te maken van het nieuwe systeem. Sommige corporaties moeten de huurverhogingen nog doorvoeren.
Andere regios ook de dupe
Ook in het Gooi, Wageningen, Utrecht, Haarlem en Amersfoort werden goedkopere huurwoningen heel wat duurder, zo lieten verschillende woningcorporaties weten. Eerder dit jaar lieten huurdersvereniging Amsterdam en de Woonbond al weten het totaal niet eens te zijn met het toekennen van Donnerpunten en de resulterende huurstijgingen. Om hun punt duidelijk te maken dienden ze het rapport Donnerhuren in bij de Tweede Kamer. Demissionair minister Spies liet echter weten dat het rapport niet representatief is en dat er niet kan worden gesproken over buitensporige huurstijgingen ten gevolge van de Donnerpunten.