Huurmonitor Pararius Q2 2024: Vrijesectorhuren in een jaar bijna 10 procent gestegen

bron: Pararius

De huren in de vrije sector waren in het tweede kwartaal van dit jaar gemiddeld 9,9 procent hoger dan een jaar eerder, meldt woningplatform Pararius. Al eerder werd de stijging in prijs geconstateerd, als gevolg van het dalende aanbod vrije sector huurwoningen.

In het tweede kwartaal van 2024 betalen nieuwe huurders gemiddeld €18,79 per vierkante meter per maand. Dit is het gemiddelde gemeten over huurwoningen in heel Nederland. Voor een woning van 75 vierkante meter betekent dat een maandelijkse huur van iets meer dan €1400.

Voor zittende huurders is de jaarlijkse huurverhoging gebonden aan regelgeving. Volgens Pararius onderstrepen de stijgende huren "de aanhoudende druk op de Nederlandse huurmarkt, aangedreven door een beperkt aanbod en een sterke vraag." Directeur van Pararius Jasper de Groot: “Hoewel de nieuwe regelgeving, in het bijzonder de Wet betaalbare huur, bedoeld is om de woningmarkt te stabiliseren, zien wij het tegenovergestelde in de vrije huursector. Investeerders trekken zich terug en verkopen hun panden, omdat het verhuren niet meer rendabel is. Hierdoor neemt het aanbod in deze sector drastisch af.” In het tweede kwartaal van 2024 meet Pararius een afname van 32,8% in het huuraanbod.

Ontwikkelingen in G5-steden

Amsterdam blijft de duurste stad met een vierkantemeterprijs van €27,57. Voor een appartement van 75 m² is dat omgerekend €2068. De prijzen in Amsterdam stegen minder hard dan landelijk, met 3,8 procent op jaarbasis. Wel daalde het gemiddelde aantal reacties naar 17, ten opzichte van 37 een jaar eerder.

Ook in Utrecht stijgen de huren minder hard, met een percentage van 2,1 procent, maar daalde het gemiddeld aantal reacties van 52 naar 29. In Rotterdam en Den Haag stegen de huren met ongeveer 8 procent, ook hier daalde het gemiddelde aantal reacties. Eindhoven is de enige van de vijf grote steden waar de huren daalden, met 1,7 procent. In Eindhoven kreeg een soortgelijke woning eveneens 17 reacties, wat beduidend minder is dan de 47 reacties in het tweede kwartaal van 2023.

Nieuwe woningen

In het tweede kwartaal van dit jaar werden via Pararius 14.673 woningen beschikbaar voor nieuwe huurders, bijna een derde minder dan een jaar eerder. "Sinds het eerste kwartaal van 2023 zijn ten minste 8.000 woningen van de huur- naar de koopmarkt verschoven. Deze cijfers zijn enkel gebaseerd op de koopwoningen die op Pararius worden aangeboden; in werkelijkheid ligt dit getal hoogstwaarschijnlijk een stuk hoger”, aldus De Groot.

Benieuwd naar de volledige Huurmonitor? Lees hem op de website van Pararius.

Gerelateerd nieuws

Lees ook