Huren bij woningcorporaties stijgen gematigd om betaalproblemen te voorkomen
Per 1 juli zullen veel woningcorporaties de jaarlijkse huurverhoging voor zittende huurders doorvoeren. Dit jaar stijgt de huur voor mensen die een corporatiewoning huren gemiddeld met 0,6 procent. Dit is minder dan voorgaande jaren. Dit maakte Aedes gisteren bekend. Toch geldt dit percentage niet voor alle huurders.
Gematigde huurstijging
De gemiddelde huurstijging van 0,6 procent geldt voor huurders met een inkomen lager dan €40.349 en is gebaseerd op een rondvraag van Aedes onder haar 183 leden. Deze corporaties maken gezamenlijk 61 procent uit van het totale aantal woningcorporaties in Nederland. Deze huurstijging is lager dan in 2016 (0,7%) en in 2015 (1,8%). De maximaal toegestane huurverhoging ligt op 2,8 procent, maar de stijging is bewust zo laag gehouden. Woningcorporaties maken zich namelijk zorgen over de betaalbaarheid van huren en willen zo betaalproblemen voorkomen. Marnix Norder, voorzitter van Aedes: “Te veel huurders hebben moeite maandelijks rond te komen. Daar maken we ons zorgen over. Het is daarom goed dat corporaties de huren van sociale huurwoningen verder matigen.” De gematigde huurstijging past binnen het Sociaal Huurakkoord dat woningcorporaties twee jaar geleden sloten met de Woonbond. Hierin werd afgesproken de huren beperkt te verhogen.
Huurders met een hoger inkomen en nieuwe huurders
Huurders van corporatiewoningen met een inkomen boven de grens van €40.349 krijgen in veel gevallen een inkomensafhankelijke huurverhoging. Voor hen ligt de gemiddelde huurstijging op 4 procent, een stuk hoger dan voor de lagere inkomens. De maximaal toegestane stijging voor die huurders is 4,3 procent per jaar. Voor nieuwe huurders is de huurstijging ook anders. Wanneer een nieuwe huurder een huurhuis betrekt, kunnen corporaties zogenaamde harmonisatie uitvoeren: ze kunnen dan de huurprijs opnieuw bepalen en verhogen op basis van de kwaliteit van de woning. Zo zouden ze de huurprijs beter aan kunnen laten sluiten op de staat van het huis en de verhouding tot andere woningen. Voor nieuwe huurders ligt de gemiddelde huurprijsstijging in 2017 op 0,5 procent.
Ondanks de gemiddelde stijging van 0,6 procent voor de lage inkomens geeft Aedes aan dat 4 op de 10 woningcorporaties hun stijging niet eens boven de inflatie uit laten komen, die dit jaar 0,3 procent is. Als je in een sociale huurwoning zit, stijgt je huur dit jaar dus nauwelijks.