Hogere energierekening voor huurders in 2019
Nieuw jaar, nieuwe regels. En die pakken voor huurders niet al te positief uit. Door belastingverhoging stijgt de energierekening namelijk flink in 2019. Iedereen gaat deze prijsstijging merken, maar vooral huurders en mensen met lage inkomens zijn de dupe.
Belasting op aardgas
De grootste oorzaak van de prijsstijging is de verhoging van de belasting op aardgas als onderdeel van het nieuwe klimaatbeleid. Vooral huurders en mensen met lagere inkomens zijn nog afhankelijk van aardgas, waardoor zij de belastingverhoging het meest zullen merken. Volgens de Woonbond is deze ontwikkeling zorgwekkend: “De energierekening eet sowieso al een groot deel van hun inkomen op,” meldt Woonbond-woordvoerder Marcel Trip aan NU.nl.
Bezorgd
Volgens de Woonbond maken veel huurders zich zorgen over hun stijgende energierekening. Op het in september geopende Meldpunt Energiealarm ontving de Woonbond al ruim 700 meldingen van bezorgde huurders. “Huurders maken zich zorgen omdat ze de rekening steeds verder zien stijgen,” zegt Trip.
Huurders zijn de dupe, terwijl zij zelf niet gaan over de verduurzaming van hun woning. “Maar liefst 44 procent van de mensen die zich bij ons meldt, heeft nog enkel glas. Zelfs 80 procent geeft aan een slecht geïsoleerde woning te huren,” aldus de Woonbond.
Overstappen
Helaas is aan de belastingverhoging niets te doen, maar huurders kunnen zelf nog wel het een en ander doen als hun energierekening hoog uitvalt. Joyce Donat van de Consumentenbond raadt huurders aan in ieder geval contact op te nemen met hun energieleverancier met de vraag hoe het bedrag precies tot stand is gekomen. “Wij hebben het idee dat energieleveranciers hoog inzetten, en dat er dus wel iets van het bedrag af kan,” zegt Donat tegen NU.nl.
Ook overstappen kan iets schelen. "Kijk hoelang je al bij je energieleverancier zit. Als je er bijvoorbeeld al twintig of dertig jaar bij zit, kun je ondanks de prijsstijgingen nog geld besparen door over te stappen."