Hoe positief mogen we zijn over de woningmarkt?
Het is nog lang een pakjesavond - mocht die er ooit nog komen - en ook op de woningmarkt worden nog geen kadootjes weggegeven. Maar na alle jubelende berichten van de afgelopen weken lijkt het me een mooi moment om eens na te gaan hoe serieus we die positieve berichten, juichende stemmingsmeters, afvlakkingspercentages en vertrouwensindexen moeten nemen. Praten we elkaar glimlachend naar het einde van de crisis of verslikken we ons in een zelfgemaakte farce?
Perceptie van de woningmarkt
Dat er geen klipenklaar antwoord klaar ligt, is natuurlijk niet verwonderlijk. Perceptie speelt een te grote rol bij het beoordelen van de woningmarkt. Laten we bijvoorbeeld eens kijken naar de huizenprijzen. Die dalen nog steeds, alleen heeft de ‘vervlakking’ genadeloos toegeslagen. Dit betekent niets anders dan dat de huizenprijzen nog steeds - zij het in een milder tempo - omlaag gaan. Nu zal de een dit uitleggen als het onomstotelijke bewijs dat de crisis wel degelijk op haar laatste benen loopt terwijl de ander vooral zal wijzen naar de nog steeds voortdurende afdaling van de huizenprijzen naar verdere ongekende dieptes.
Verschillende belangen
Bedenk ook wie of welke organisatie haar mening geeft over de woningmarkt. Is het een organisatie die iets te maken heeft met woningcorporaties? Dan zal haar mening toch wat gekleurder zijn als het gaat om huurverhogingen en de verhuurdersheffing. Zijn de berichten gerelateerd aan woningverkoop? Vergeet dan niet dat makelaars er vooral baat bij hebben dat de consument weer actiever wordt op de woningmarkt. Hypotheken? Geloof me, banken zullen zich niet snel zeer negatief uitlaten over consumentenvertrouwen. Er moet tenslotte geld verdiend worden.
Persoonlijke financiële situatie
Het beste wat je kan doen als je het woningnieuws op de voet volgt, is kijken naar je eigen omgeving en persoonlijke omstandigheden. Alleen jij weet tenslotte hoe jouw financiële situatie er uitziet. Er zijn genoeg redenen te verzinnen om wél een huis te kopen - denk aan lage hypotheekrente, betaalbare huizenprijzen, de toegenomen inkomensafhankelijke huurverhoging - maar tegelijkertijd is er ook van alles te zeggen over een afwachtende houding op de woningmarkt. Want wie zegt dat de huizenprijzen niet nog tientallen procenten verder dalen? En hoe zit het eigenlijk met het dalende aanbod aan sociale huurwoningen?
Lachen of huilen
Conclusie? De berichten zijn net zo positief en negatief als dat jij ze ervaart. Word je huilend wakker omdat je maandelijks 6,5% meer huur moet betalen? Of stap je lachend je bed uit omdat je een huis hebt kunnen kopen tegen een bodemprijs? Jij mag het zeggen...