Gluurverhoging is toegestaan volgens de rechter
De rechtbank van Den Haag heeft op 10 januari besloten dat inkomensafhankelijke huurverhoging voor scheefwoners niet in strijd is met de privacywet. Dit betekent dat de Belastingdienst inkomensgegevens van sociale huurders door mag blijven geven aan woningcorporaties.
Schending van de privacy
De inkomensafhankelijke huurverhoging, door de Woonbond ‘gluurverhoging’ genoemd, is in het leven geroepen om scheefwonen tegen te gaan. Dit betekent dat huurders van een sociale huurwoning eigenlijk teveel verdienen voor de woning die ze huren. Door de inkomensafhankelijke huurverhoging mag de huur van scheefwoners extra verhoogd worden. Het doel is dat zij daardoor hun sociale huurwoning verlaten en doorstromen naar de vrije huursector of een huis kopen. Zo komen er weer sociale huurwoningen vrij voor mensen met een lager inkomen.
Om een inkomensafhankelijke huurverhoging door te kunnen voeren, moeten woningcorporaties natuurlijk wel weten hoeveel iemand verdient. Dit vragen zij op bij de Belastingdienst. Dit ziet de Woonbond als gluren, oftewel een inbreuk op iemands privacy, en heeft dit bestempeld als ‘gluurverhoging’. De Woonbond is daarom een rechtszaak gestart tegen de overheid en de vereniging van woningcorporaties.
Rechtszaak
De Woonbond wilde daarmee de gluurverhogingen, die sinds juli 2013 zijn doorgevoerd, ongeldig laten verklaren. De Raad van State oordeelde eerder dat de Belastingdienst de inkomensgegevens van sociale huurders niet door had mogen geven aan de woningcorporaties. Daarop werd de wet aangepast, zodat het vanaf 1 april 2016 wel mocht. De Woonbond wilde dat huurders die van 2013 tot 2016 huurverhogingen hadden gekregen dit geld terug zouden krijgen. Afgelopen dinsdag heeft de rechtbank in Den Haag echter anders besloten: het gebruik van de inkomensgegevens is toegestaan, omdat de woningcorporaties niet hadden kunnen weten dat zij deze informatie niet mochten gebruiken.
Lang verhaal kort: huurders krijgen hun geld niet terug en de Belastingdienst mag de inkomensgegevens van sociale huurders gewoon doorsturen aan woningcorporaties. ‘Teleurstellend’, vindt de directeur van de Woonbond. Volgens de rechter kunnen huurders met klachten naar de Huurcommissie.
Lees ook: Ben jij op zoek naar een leuke huurwoning? Dit zijn de 5 populairste steden om in te wonen