Gemeenten willen af van voorrang statushouders op sociale huurwoningen

bron: Volkskrant

In een aantal gemeenten dreigt de voorrang die statushouders - asielzoekers met een verblijfsvergunning - krijgen op een sociale huurwoning te vervallen. De urgentieregeling leidt namelijk tot veel scheve gezichten bij mensen die al jaren op de wachtlijst staan voor een woning. Zeker vier gemeenten hebben plannen om de urgentieregeling af te schaffen.

Niet verplicht

Tot vorig jaar juli waren gemeenten verplicht urgentie te geven aan statushouders. Omdat deze regel voor veel onbegrip zorgt is deze door voormalig minister van Wonen Stef Blok, geschrapt. Gemeenten zijn nu alleen nog verplicht voorrang te geven aan mensen met bepaalde medische problemen, mantelzorgers en mensen die door relatieproblemen in een opvang zitten. Of gemeenten ook urgentie geven aan statushouders, is een keuze die zij zelf kunnen maken.

Ondanks de wetswijziging blijkt dat 174 van de 176 gemeenten met een urgentieregeling statushouders nog steeds voorrang geven op een sociale huurwoning. Als het aan PVV- en VVD-fracties ligt komt hier nu verandering in.

Discussie

In de gemeenten Medemblik, Castricum, Westland en Stichtse Vecht zijn plannen om de urgentieregeling voor statushouders te schrappen. In zeker zesentwintig andere gemeenten is sprake van discussie over het onderwerp, blijkt uit een rondgang van Volkskrant.

“Het valt slecht uit te leggen dat statushouders voorrang krijgen terwijl er lange wachtlijsten voor een woning zijn. Mensen zien dat hun zoon of dochter niet aan een woning komt, terwijl statushouders automatisch een huis krijgen. Dat leidt tot scheve gezichten,” aldus Mark Raat, VVD-fractievoorzitter in Medemblik.

Urgentieverklaring aanvragen

Als het aan Raat ligt moeten statushouders voortaan, net als andere kwetsbare groepen, eerst zelf een urgentieverklaring aanvragen, voordat ze in aanmerking komen voor een huurwoning. Nu hoeft dit niet en krijgen statushouders ook zonder aanvraag voorrang.

“Ik vind de situatie van een statushouder niet schrijnender dan die van een gescheiden vrouw met kind die dringend een woning nodig heeft. Aan de status van personen in een blijf-van-mijn-lijf-huis wil ik niet tornen. Het gaat om mensen die slachtoffer zijn van geweld en snel onderdak nodig hebben om hun leven op de rit te krijgen. Daar zit veel meer acute nood dan bij statushouders,” zegt Raat tegen Volkskrant.

Integratie

Volgens Stichting Vluchtelingenwerk zorgt de discussie voor een verkeerd beeld van asielzoekers. “Het is niet zo dat de woningmarkt op slot zit door statushouders. Er is een tekort aan sociale huurwoningen, dát is het probleem,” aldus Annemiek Bots, woordvoerder van Stichting Vluchtelingenwerk. Als statushouders geen voorrang meer krijgen op sociale huurwoningen, zullen zij langer is asielzoekerscentra moeten verblijven. “Niet de beste plek om te integreren,” volgens Bots.

Gerelateerd nieuws

Lees ook