Gemeente Amsterdam pakt woonfraude harder aan
Hoewel onderverhuur niet is toegestaan, maken veel mensen zich er toch schuldig aan. Word je betrapt, dan kun je een flinke boete verwachten. Alleen met toestemming van de verhuurder mag je een huurwoning maximaal een jaar ‘in bewaring geven’ aan iemand die je kent. Om misbruik te voorkomen, heeft de gemeente Amsterdam het Meldpunt Zoeklicht in het leven geroepen: een samenwerking tussen woningcorporaties, Makelaarsvereniging Amsterdam, Vastgoedbelang, politie en gemeente.
1.300 opnieuw te verhuren woningen
Wim de Waard, hoofd communicatie van de Amsterdamse woningcorporatie Eigen Haard, wijst op het groeiend aantal woningzoekenden in Amsterdam. Door mensen die hun woning illegaal onderverhuren is het voor hen extra lastig om een geschikte huurwoning te vinden. Per jaar krijgt de woningcorporatie zeshonderd meldingen over mogelijke woonfraude binnen. Als gevolg van de harde aanpak van fraude kwamen er bij de woningcorporatie het afgelopen jaar maar liefst 208 extra woningen beschikbaar. In totaal ging het in Amsterdam om 1.300 opnieuw te verhuren woningen.
Opsporingsmethoden steeds beter
De Waard wijst op de belangrijke rol die de buren van illegale onderhuurders spelen. Zij hebben het snel door wanneer ze ineens nieuwe buren hebben. Maar ook bewonerscommissies zijn over het algemeen snel op de hoogte van zaken die niet in de haak zijn. Daarnaast worden de opsporingsmethoden steeds beter en werken de betrokken partijen steeds beter samen. Hierdoor wordt het steeds gemakkelijker om adequaat in te grijpen.