Er gaat veel mis bij huur- en zorgtoeslag
Sinds 2006 zijn de toeslagen ondergebracht bij De Belastingdienst en vanaf dat moment zijn de problemen ontstaan. Honderdduizenden gezinnen en alleenstaanden zijn in de problemen gekomen bij de huur- en zorgtoeslag. Dit blijk uit onderzoek de Landelijke Organisatie Sociale Raadslieden (LOSR). Veel gezinnen en alleenstaanden moeten nu (veel) geld terugbetalen omdat ze door de jaren heen teveel geld hebben ontvangen.
Volgens het onderzoek kregen in 2007 440.000 huishoudens te weinig of te veel huurtoeslag. Daarnaast moeten 120.000 huishoudens meer dan 1000 euro terug betalen en kregen 72.000 huishoudens 500 tot 1.000 euro te weinig. Het LOSR stelt dat in zeker 40 procent van de gevallen de huur- of zorgtoeslag misging.
Doordat de problemen voornamelijk samenhingen met automatiserings- en planningsfouten bij de Belastingdienst en deze nu goeddeels zijn opgelost, verwacht men dat de aantallen in 2008 en 2009 lager zouden uitkomen.
Maar doordat De Belastinggdienst uitgaat van een geschat jaarinkomen gaat men er van uit dat nog steeds tienduizenden huishoudens in de problemen komen. Wanneer men bijvoorbeeld halverwege het jaar scheidt, trouwt, gaat samenwonen of een kind krijgt, krijgt fors minder of meer dan aan het begin van het jaar is vastgesteld. Het gemiddeld jaarinkomen veranderd hierdoor namelijk. Het verschil bij bijvoorbeeld samenwonen kan oplopen tot wel meer dan 1000 euro aan misgelopen huur- en zorgtoeslag.
Soms gaat in het proces het menselijk verstand verloren en ligt de nadruk teveel op massaproces, LOSR vindt dat de wet dan ook te star is. Woonbondwoordvoerder Van Genugten zegt: ‘Eigenlijk moeten we ervan af dat de huurtoeslag wordt berekend op grond van een geschat inkomen. Het is veel beter om uit te gaan van het daadwerkelijke inkomen van het voorgaande jaar!’