Economen: Aanpak scheefhuur gaat niet werken
In de verkiezingsprogramma’s van de verschillende politieke partijen is het tegengaan van scheefhuur een populair item. Het grappige is: de meeste partijen zijn het zelfs behoorlijk met elkaar eens. Scheefhuur moet aangepakt worden, is de algemene tendens. Hoe? Nou, met de ontwikkeling die al is ingezet: het verhogen van de huur voor hogere inkomens. Toch zegt een aantal vooraanstaande economen dat dit niet gaat werken.
Waarom zou het niet gaan werken? Omdat het veel te bewerkelijk is. In eerste aanleg lijkt het simpel: we geven de Belastingdienst toestemming om aan verhuurders op te geven of iemand wel of niet meer verdient dan een bepaalde inkomensgrens. Wie erboven zit moet dan een hogere huur gaan betalen. Tot zover niet ingewikkeld.
Maar... daarbij wordt bijvoorbeeld door de PvdA ook gezegd dat de huur later terug omlaag gaat als het inkomen weer onder die grens zakt. Dan is er dus doorlopend inzage in het inkomen nodig. Wat een gedoe qua administratie en systemen! De economen zijn ook bang dat verhuurders het liefste hun huis verhuren aan meer verdienende huurder. Aan hen mogen ze dan immers een hogere huur in rekening brengen.
Ze hebben ook een alternatief. Waarom zouden we niet de huren voor iedereen verhogen? Wát? Ja, en dan krijgen de lagere inkomens dat weer gecompenseerd met een woontoeslag of misschien een lagere inkomstenbelasting. Of het daarmee nou makkelijker zal worden? Eén van de economie, Leo Stevens, zegt in het FD: ‘Dat leidt dan tot grote geldstromen, maar liever rondpompen van geld dan het rondpompen van werkzaamheden.’ Zo’n woontoeslag of lagere inkomstenbelasting levert toch ook extra werk op?