Discriminatie op de woningmarkt landelijk probleem
Uit het eerste landelijke onderzoek naar discriminatie op de huurwoningmarkt blijkt dat makelaars en bemiddelaars vaak meewerken om bepaalde groepen uit te sluiten voor een huurwoning. Voor demissionair minister Kajsa Ollongren zijn de onderzoeksresultaten een reden om de aanpak tegen discriminatie op de huurwoningmarkt te verzwaren.
Onderzoek
RADAR, een non-profitorganisatie die zich inzet voor het bestrijden van discriminatie, onderzocht het proces naar het zoeken van een huis. Zij reageerden met fictieve accounts op verschillende advertenties. De profielen van de fictieve accounts waren identiek, behalve de achternamen: deze waren Nederlands, Marokkaans of Pools. In totaal is er 3.000 keer gereageerd. Profielen met een Pools of Marokkaans klinkende naam maakten minder kans op een huurwoning dan de profielen met een Nederlandse naam, zo bleek.
Daarnaast zijn er 105 mystery calls gehouden, waarbij fictieve verhuurders probeerden makelaars over te halen om geen huizen aan allochtonen te verhuren. Meer dan een derde van de makelaars stemde hierin mee. Slechts 15% van de makelaars gaf aan hier niet aan mee te willen werken.
Nieuwe aanpak
Volgens brancheorganisatie VBO moet de verhuurmarkt opnieuw worden gevormd om iedereen een eerlijke kans te geven op een huurhuis. Zo’n 80% van de verhuurbemiddelaars werkt zonder opleiding of gedragsregels. Dit zorgt ervoor dat er ook geen consequenties zijn bij een misstap. VBO wil ervoor zorgen dat alle huurbemiddelaars zich aansluiten bij een branchevereniging om zo buitensporigheid op de huurmarkt tegen te gaan. Zo worden zij verantwoordelijk gesteld voor hun daden en kunnen hier behoorlijke consequenties aan verbonden worden.
Het onderzoek van RADAR bevestigt opnieuw dat een strengere aanpak op de huurwoningmarkt ook de komende jaren nog hard nodig is. Er moet meer bewustwording en meer informatievoorzieningen gecreëerd worden rondom dit onderwerp. Demissionair minister Ollongren maakt zich hier al jaren hard voor. Gemeenten krijgen onder andere meer handhavingsmogelijkheden. In de toekomst kunnen zij bijvoorbeeld vergunningen afpakken van verhuurders die aantoonbaar discrimineren. Op dit moment wordt in Utrecht en Rotterdam al proefgedraaid met zo’n systeem.
Ben jij van plan je woning te verhuren en wil je weten waar je rekening mee moet houden om discriminatie te voorkomen? Lees dit artikel eens!