De Wet goed verhuurderschap: Wat betekent het voor huurders?

Sinds 1 juli 2023 is de Wet goed verhuurderschap van kracht in Nederland. Deze nieuwe wet is bedoeld om huurders te beschermen en zorgt ervoor dat de rechten en plichten van zowel huurders als verhuurders duidelijker worden vastgelegd. Maar wat houdt deze wet precies in en wat verandert er voor huurders en verhuurders? In dit artikel zetten we de belangrijkste punten van de Wet goed verhuurderschap op een rijtje.

1. Waarom de Wet goed verhuurderschap?

De woningmarkt in Nederland staat onder druk. Huurders hebben te maken met stijgende huurprijzen, een tekort aan betaalbare woningen, en in sommige gevallen hoge bemiddelingskosten of De Wet goed verhuurderschap is ingevoerd om excessen op de huurmarkt tegen te gaan en ervoor te zorgen dat huurders eerlijk worden behandeld.

De wet richt zich voornamelijk op het bevorderen van eerlijke en transparante verhuurpraktijken en geeft gemeenten de middelen om in te grijpen bij misstanden.

2. Wat wordt er anders voor jouw verhuurder?

Voor verhuurders legt de wet een aantal nieuwe regels en verplichtingen op. Hieronder de belangrijkste punten:

Verplichte gedragscode voor verhuurders

Verhuurders moeten zich houden aan een gedragscode die is vastgelegd in de wet. Dit betekent dat ze eerlijk en transparant moeten handelen, zowel tijdens het verhuurproces als tijdens de huurperiode. Discriminatie op basis van bijvoorbeeld etniciteit, geslacht of leeftijd is nadrukkelijk verboden.

Informatieplicht

Verhuurders moeten huurders duidelijk informeren over hun rechten en plichten. Dit betekent bijvoorbeeld dat een huurder moet weten wat de maximale huurprijs is op basis van het woningwaarderingsstelsel en welke servicekosten worden gerekend.

Verbod op intimidatie en uitbuiting

Verhuurders mogen huurders niet onder druk zetten of intimideren om bijvoorbeeld een woning te verlaten of meer huur te betalen dan wettelijk toegestaan. Ook mag er geen sprake zijn van uitbuiting, zoals het vragen van extreem hoge huurprijzen voor woningen van slechte kwaliteit.

3. Wat betekent de wet voor jou als huurder?

Voor huurders biedt de Wet goed verhuurderschap extra bescherming. De wet geeft gemeenten namelijk de mogelijkheid om in te grijpen bij misstanden en om verhuurders die zich niet aan de regels houden te bestraffen. Voortaan kun jij hierop rekenen:

Meldpunt voor misstanden

Gemeenten zijn verplicht om een meldpunt op te zetten waar huurders terecht kunnen als ze te maken hebben met een verhuurder die zich niet aan de regels houdt. Dit meldpunt kan ook klachten over discriminatie en intimidatie in behandeling nemen. Kijk op de website van de gemeente waar je een huis huurt voor het meldpunt.

Gemeentelijk toezicht en handhaving

Gemeenten krijgen meer macht om toezicht te houden op verhuurpraktijken. Ze kunnen verhuurders die de wet overtreden boetes opleggen of zelfs een verhuurverbod instellen. Dit geldt bijvoorbeeld voor verhuurders die structureel te hoge huurprijzen vragen of die zich schuldig maken aan intimidatie.

Bescherming van kwetsbare groepen

De wet is ook bedoeld om kwetsbare huurders, zoals arbeidsmigranten, te beschermen tegen misstanden. Zo kunnen gemeenten extra regels opstellen voor verhuur aan deze groepen, bijvoorbeeld als er sprake is van huisvesting in slechte omstandigheden.

4. Strengere regels voor verhuurmakelaars/bemiddelingsbureaus

Naast verhuurders, stelt de Wet goed verhuurderschap ook strengere eisen aan bemiddelingsbureaus en verhuurmakelaars. Deze moeten transparant zijn over hun diensten en de kosten die zij in rekening brengen. Het is verboden om dubbele bemiddelingskosten te vragen, waarbij zowel de verhuurder als de huurder kosten moeten betalen voor dezelfde dienst. Hierdoor wordt de positie van huurders versterkt, vooral bij het vinden van een nieuwe huurwoning.

5. Wat kun jij als huurder of verhuurder?

Als huurder is het belangrijk om je rechten te kennen en gebruik te maken van het meldpunt van je gemeente als je te maken hebt met misstanden. Daarnaast is het verstandig om je goed te laten informeren over de huurprijs van je woning en te controleren of deze in lijn is met de wetgeving.

Ben je verhuurder en wil je weten wat de Wet goed verhuurderschap voor jou betekent? Lees dan dit artikel.

Altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op de huurmarkt? Volg ons op Instagram, Facebook en LinkedIn!

Gerelateerd nieuws

Lees ook