COVID-19: obstakel of juist hulpmiddel voor verhuur studentenwoningen?
Elk jaar reizen studenten van over de hele wereld naar Nederland om hier te kunnen studeren. Deze studenten moeten op zoek naar een fijne verblijfplaats en er worden dan ook veel woningen aan deze internationale studenten verhuurd. Hoeveel buitenlandse studenten in het nieuwe studiejaar naar Nederland komen is, vanwege Corona, nog maar de vraag. En wat betekent dit voor de woningen waar zij normaal gesproken in verblijven?
Nederlandse studie ervaring ontbreekt
Door de komst van het virus zijn de meeste Hogescholen en Universiteiten gesloten en wordt er voornamelijk onderwijs aangeboden op afstand. Van de studenten wordt verwacht dat zij thuis aan de slag gaan en meer zelfstudie doen. De ervaring van een Nederlandse Hogeschool of Universiteit komt hierdoor deels te vervallen voor de buitenlandse studenten. Ook veranderen de verschillende reisadviezen dagelijks en hierdoor blijven sommige studenten liever in hun eigen, vertrouwde omgeving. Daarnaast kan het verkrijgen van een visum lastiger zijn in deze periode, wat vooral niet-Europese studenten kan weerhouden van een studie in Nederland.
Studenten blijven zich aanmelden
Ondanks de huidige beperkingen worden er weldegelijk kamers verhuurd aan internationale studenten. Het gaat hier voornamelijk over Europese studenten. Er blijven daarnaast ook aanmeldingen binnenkomen voor diverse master- en bacheloropleidingen. Vooral studenten die een masteropleiding gaan volgen in Nederland melden zich volop aan. Het aantal internationale studenten dat zich aanmeldt voor een bacheloropleiding is gelijk gebleven ten opzichte van vorig jaar.
Kansen voor Nederlandse student én verhuurder
Dat internationale studenten wegblijven, is voor Nederlandse studenten niet per se vervelend. Vanwege de enorme krapte op de Nederlandse woningmarkt komen studenten normaliter moeilijk aan een kamer, die kans wordt nu iets groter. Daarnaast komen er dus wel degelijk internationale studenten naar Nederland om alsnog een studie te volgen aan een Nederlandse Hogeschool of Universiteit, maar dan zelfstandig en meer vanuit huis. “We hadden de helft van de kamers leegstaan en waren bezorgd voor deze zomer. Uiteindelijk viel het toch wel mee. De studentenkamers worden gevuld,” meldt een woordvoerder van Stichting Studenten Huisvesting aan het AD. Verhuurders hoeven zich dus geen zorgen te maken over de verhuur van woningen aan studenten.