Corporaties soms creatief met huisvesten van vergunninghouders
Met de toestroom van asielzoekers is de vraag naar sociale huurwoningen in Nederland alleen maar gestegen. Gemeenten en woningcorporaties bedenken soms creatieve oplossingen om vergunninghouders (asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen) te huisvesten. Aedes, de vereniging van woningcorporaties, zet een aantal voorbeelden op een rij.
Amsterdam: ‘community building’
De gemeente Amsterdam werkt samen met woningcorporaties in de hoofdstad om vergunninghouders te huisvesten op tijdelijke locaties waar ook studenten en jongeren wonen. Deze menging is een bewuste keuze, legt ontwikkelaar Richard Winkels uit: “Huisvesting van vergunninghouders is een groot maatschappelijk vraagstuk. Naast bouwtechnisch is het vooral een integratievraagstuk. Daarom kiezen we altijd voor een mix van toewijzing aan vergunninghouders en andere woningzoekenden.”
Amsterdam zet nadrukkelijk in op deze vorm van integratie en noemt het zelf ‘community building’. De gemeente benadrukt dat reguliere woningzoekenden door deze maatregelen niet in de knel zullen komen.
Den Bosch: corporatiekantoor omgebouwd
In Den Bosch komt woningcorporatie Zayaz met een inventieve oplossing: het bouwt zijn eigen voormalige hoofdkantoor om tot 70 appartementen. 40 hiervan zijn bestemd voor alleenstaande reguliere woningzoekenden, de andere 30 gaan naar vergunninghouders. Bestuurder Mohamed Acharki noemt het een logische keuze: “De vraag naar woonruimte voor mensen die snel en tijdelijk ruimte zoeken, is groot. En de druk in de gemeente om statushouders op te nemen neemt toe. Wij denken in ons voormalige kantoor een mooie combinatie te maken.”
Nijmegen: woonunits op studentencomplex
Nijmegen huisvest zo’n honderd statushouders in demontabele woonunits op een voormalig studentencomplex. Buurtbewoners worden ingezet als ‘maatje’ om zo het integratieproces te bevorderen. Paul van Roosmalen, voorzitter van het Platform Nijmeegse Woningcorporaties, is optimistisch over het project, maar denkt wel dat meer overheidshulp noodzakelijk is. “Huisvesting van deze doelgroep is een zeer complex vraagstuk. Een kantoor bouw je bijvoorbeeld niet even om. Ik denk daarom dat de overheid zal moeten bijspringen, ook financieel. Gemeenten en corporaties kunnen dat niet allemaal zelf.”