Beleid Amsterdam jaagt vastgoedbeleggers weg

bron: Parool.nl

De huurstijgingen zijn een probleem waar het gemeentebestuur van Amsterdam momenteel geen antwoord op heeft. Dit zorgt ervoor dat vastgoedbeleggers het voor gezien houden. Zonder deze beleggers lijkt een einde aan de woningnood onmogelijk.

Het beleid van de gemeente zorgt ervoor dat Amsterdam niet langer aantrekkelijk is bij de achterban. Dit zegt Frank van Blokland, directeur van de Vereniging van Institutionele Vastgoedbeleggers in Nederland (IVBN), tegen de gemeenteraad van Amsterdam. Van de zestien IVBN-leden kijken vijftien liever naar investeringen in andere gemeenten.

Ook vastgoedpartijen Syntrus Achmea, Wonam, Bouwinvest, Vesteda en Amvest beamen dit. Zij zijn samen goed voor duizenden huurwoningen in Amsterdam. Zij zijn samen goed voor duizenden huurwoningen in Amsterdam.

Groot probleem

Het is de bedoeling dat er komende jaren duizenden huurwoningen gebouwd worden om de woningnood tegen te gaan, maar de gemeente stelt hierbij zulke hoge eisen dat vastgoedpartijen afhaken. De grond is te duur en de huur mag 25 jaar lang nauwelijks stijgen. Het college stelt voor dat de prijzen even hard stijgen als de inflatie. De Grote Vijf krijgt het dan niet langer rondgerekend.

Middenklasse trekt aan het kortste eind

Niet alleen de vastgoedbeleggers hebben een helder verhaal, hetzelfde geldt voor het gemeentebestuur. Naast het harde stijgen van de koopprijzen, stijgen de huren in de vrije sector ook erg snel. Dit creëert een probleem voor de middenklasse. Mensen in de middenklasse verdienen te veel voor een sociale huurwoning, maar kunnen de huurstijgingen maar moeilijk bijhouden. Het plan van het bestuur is om meer middeldure woningen te realiseren voor deze groepen. Tegelijkertijd wil het college voorkomen dat de huren daarvan zo snel stijgen dat zij binnen een paar jaar in het dure segment vallen.

Vastgoedbeleggers willen dat de huren sneller kunnen stijgen: de inflatie plus een procent. Het lijkt niet veel, maar de gemeente is terughoudend. De inflatie is momenteel 2.8 procent, en dat zou betekenen dat de huren met bijna vier procent per jaar mogen stijgen. Dit zou betekenen dat een woning met een middeldure huur van 800 euro per maand, binnen zes jaar duurder is dan 1000 euro. Een woning van 900 euro per maand overstijgt 1000 euro per maand binnen drie jaar.

Bestaande contracten

Een nog groter probleem voor vastgoedbeleggers is dat de gemeente en het kabinet niet alleen de huurstijgingen van nieuwbouwwoningen willen beperken, maar ook die van bestaande en bewoonde huizen. Van Blokland geeft aan dat dit voor slapeloze nachten zorgt bij beleggers. Beleggers willen namelijk zekerheid, en geen veranderingen in al bestaande contracten.

Gerelateerd nieuws

Lees ook