Belastingplan gunstig voor woningmarkt
Het belastingplan van Commissie Inkomstenbelasting onder leiding van Kees van Dijkhuizen lijkt goed uit te werken voor de woningmarkt. Het Centraal Planbureau maakte bekend dat de cijfers gunstig uitvallen. Is er dan eindelijk licht aan het eind van de tunnel?
Scheefwoners aanpakken
De Commissie liet gisteren weten niet alleen voorstander te zijn van beperking van de hypotheekrenteaftrek, maar ook van aanpak van scheefwonen. Het belastingplan geeft aan dat de huurprijzen jaarlijks mogen stijgen tot 4,5% van de WOZ-waarde van de woning. Dit houdt in dat sommige huurprijzen bijna verdubbelen. Neem een woning met een waarde van 180.000 euro. Hiervoor zou dan een maandelijkse huurprijs gelden van 675 euro. Vaak is dat nu nog maar de helft daarvan. Veel huishoudens met hogere inkomens krijgen geen huurtoeslag en moeten de verhoogde huur helemaal zelf ophoesten. Ze zullen nu dus eerder de stap nemen om te verhuizen naar een koopwoning. Dit betekent weer een groeiende vraag naar koopwoningen wat zorgt voor stijgende huizenprijzen. CPB berekende een structurele stijging vanaf 2017 van 3,5%.
Verhuurders extra belast
Het belastingplan heeft ook een extra belasting in petto voor verhuurders. Dit kan weer een reden zijn voor woningverhuurders of projectontwikkelaars om het bouwen en verhuren van huurwoningen links te laten liggen. Met als resultaat dat er minder huurhuizen opgeleverd zullen worden en de vraag naar koopwoningen zal stijgen. Ook dit is weer gunstig voor de huizenprijzen en de koopmarkt. Zou er dan eindelijk een plan zijn die door alle partijen wordt geaccepteerd en ook nog eens gunstig uitwerkt voor de woningmarkt? Het Centraal Planbureau heeft in ieder geval haar zegen gegeven.