Tijdelijk elders wonen? Je woning onderverhuren is een goede oplossing!
Het kan zijn dat je genoodzaakt bent om tijdelijk ergens anders te gaan wonen vanwege werk, studie of andere redenen. Wanneer je een doorlopend huurcontract hebt, is het begrijpelijk dat je de huidige kosten niet door wilt blijven betalen. In dit geval zou je er voor kunnen kiezen je woning onder te verhuren, zodat je maandelijks toch een vast bedrag ontvangt. Wat zijn de ins en outs van onderverhuren en welke regels zijn hieraan verbonden?
Wat is onderverhuren?
Onderverhuren betekent het doorverhuren van de woonruimte die de hoofdhuurder huurt. Het onderverhuren van een woonruimte is alleen toegestaan als de verhuurder daarmee akkoord gaat. Het klinkt dus eigenlijk heel simpel maar let op! Een uitzondering op de regel is het verhuren van een deel van de woning, gedurende de periode dat de huurder er nog woont. Deze constructie is toegestaan, tenzij dit verboden is volgens de huurovereenkomst. Lees dus eerst zorgvuldig de huurovereenkomst en bekijk de verschillende manieren van onderverhuur.
Inwoning of huisbewaring
Er zijn verschillende manieren van onderverhuur, namelijk inwoning en huisbewaring. Bij inwoning wordt een gedeelte (bijvoorbeeld een kamer) verhuurt door de oorspronkelijke huurder, die op dat moment ook in de woning verblijft. Een andere manier van onderverhuur is huisbewaring, waarbij een woonruimte in gebruik wordt genomen bij afwezigheid van de huurder(s) voor een periode van minimaal 3 maanden en maximaal één jaar. Zoals eerder beschreven is hier wel toestemming voor nodig van de verhuurder en in sommige gevallen de gemeente.
Criteria aan onderverhuren bij huisbewaring
Huisbewaring is uitsluitend mogelijk als je de woning voor een bepaalde tijd verlaat voor:
-
Werk of studie
-
Verpleging of verzorging
-
Reizen
-
Samenwonen
-
Detentie
-
Remigratie
Huisbewaring is uitgesloten als:
-
De absentie van de hoofdbewoner niet aantoonbaar of noodzakelijk is
-
De voorgestelde huisbewaarder jonger dan 18 jaar is
-
De voorgestelde huisbewaarder al beschikt over een zelfstandige woning, die door eventuele huisbewaring leeg komt te staan
Huurbescherming bij onderhuren
Vanaf het moment dat de hoofdbewoner zijn/haar woning onderverhuurt, heeft de nieuwe huurder recht op huurbescherming. De huur mag nu niet meer worden opgezegd. Ook niet wanneer de hoofdbewoner besluit te vertrekken en zijn of haar medehuurder(bijvoorbeeld ex-echtgenoot) de huurovereenkomst voortzet. In dit geval wordt de medehuurder dan de nieuwe verhuurder en loopt de huur onherroepelijk door. Dit noemt men een voortgezette huurovereenkomst.
Onderhuur en sociale huurwoningen
In de officiële reglementen van de woningbouwverenging staat dat het onderverhuren van een sociale huurwoning verboden is. Desalniettemin gebeurt dit nog zeer regelmatig. Hoofdhuurders die worden betrapt op illegaal verhuren van hun woning, lopen het risico uit hun woning te worden gezet. Bovendien moet de behaalde winst worden ingeleverd en riskeren zij een flinke boete.
Mocht je jouw woning willen onderverhuren, let dan goed op of het hier gaat om een woning in de vrije huursector. Lees de huurovereenkomst zorgvuldig en kijk of je voldoet aan de ‘onderhuurcriteria’. Ben je er zeker van dat dit het geval is, dan staat jou niets meer in de weg je huidige woning onder te verhuren!
Lees ook: Hoe hoog mag de borg zijn, en wat zijn mijn rechten als huurder?