Door verhuurdersheffing 10.000 banen op de tocht bij woningcorporaties

bron: Bnr.nl

De verhuurdersheffing blijft als een dolle stier om zich heen slaan. Niet alleen is de heffing een directe reden voor veel woningcorporaties om de huren maximaal te verhogen, ook de werkgelegenheid bij de corporaties krijgt flinke klappen te verduren. Brancheorganisatie Aedes vreest voor het verlies van 10.000 banen, terwijl huurders vrezen voor onmogelijke huurverhogingen. Schiet Blok’s verhuurdersheffing niet totaal z’n doel voorbij?

Een derde van de banen verdwijnt

Volgens Aedes zullen de komende jaren een derde van de banen verdwijnen bij corporaties. Concreet voorbeeld is de Alliantie. Hier verdwijnen dit jaar al 100 van de 700 banen. Door de heffing is de Alliantie jaarlijks 50 miljoen kwijt. Om dit geld op te kunnen brengen zonder alle huren maximaal te verhogen kan de corporatie niet anders dan bezuinigen op personeelskosten. Daarnaast nemen de bouwwerkzaamheden af, Calon van Aedes verwacht dat het aantal nieuwbouwwoningen terugloopt van 40.000 naar 17.000 woningen.

Maximale huurverhogingen

Om toch genoeg geld binnen te krijgen voor de verhuurdersheffing is bijna tweederde van alle woningcorporaties van plan de huren maximaal te verhogen aan de hand van de inkomensafhankelijke huurverhoging. Per inkomensgroep zullen de huren dan dus 4%, 4,5% of 6% omhoog gaan. Verder is 20% van de corporaties van plan de huren bijna maximaal te verhogen. Vooral huishoudens met inkomens boven 43.000 euro krijgen de maximale huurverhoging voor hun kiezen, namelijk zo’n 88%. Bij de lage inkomens, onder de 34.000 euro, wordt bij 65% nog steeds de maximale huurverhoging ingevoerd.

Wie betaalt de verhuurdersheffing?

Er worden al langer vraagtekens gezet bij de verhuurdersheffing die de overheid tot 2017 zo’n 1,7 miljard euro moet opleveren. Niet alleen lijkt het erop dat vooral de huurders opdraaien voor deze heffing en niet de verhuurders. Eigenlijk zorgt de heffing dus voor huurverhogingen. De vraag is of dat ook de bedoeling was. Het zijn toch voornamelijk de lagere inkomens die een sociale huurwoning huren. En hoeveel schiet de overheid ermee op als straks 10.000 mensen hun baan verliezen doordat corporaties niet anders kunnen dan hun personeel te ontslaan?

Gerelateerd nieuws

Lees ook