1 juli veranderen de energieprijzen, hier moet je op letten!
Op 1 juli 2022 veranderen de tarieven van de energiebedrijven. “Kan ik beter gaan voor een vast of variabel contract?” Dat vragen de meeste mensen zich af bij het selecteren van een energiebedrijf. Wat deze keuze nog extra moeilijk maakt zijn de dagelijks wisselende gasprijzen.
Vast of variabel?
Er zijn twee verschillende energiecontracten: vast en variabel. Bij een vast energiecontract wordt er een contract afgesloten met een energieleverancier voor een bepaalde periode. Bij een variabel energiecontract is er geen periode vastgesteld. Het contract geldt dan voor een onbepaalde tijd. Bij een vast energiecontract moet je, wanneer je over wilt stappen naar een ander energiebedrijf, een opzegvergoeding betalen. Bij een variabel contract hoeft dit niet, maar het bedrijf kan wel de energietarieven vaker veranderen. Meer variabele contracten Door de aanzienlijk gestegen prijzen van stroom en gas, en de onzekere situatie op de groothandelsmarkt bieden veel energieleveranciers minder nieuwe, vaste contracten, waarbij de prijs voor een jaar of langer vaststaat, aan dan een jaar geleden. Volgens de jaarlijkse energiemonitor van Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft 50 procent van Nederland een variabel contract, 13 procent voor 1 jaar vast en 27 procent heeft een vast energiecontract voor 3 jaar. Het aantal variabele contracten is met 6 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar.
Btw tijdelijk omlaag
Om de pijn van de stijgende huurprijzen wat te verzachten gaat de btw-tarief op stroom en gas per 1 juli tijdelijk omlaag gaan. Het tarief zal van 21 procent naar 9 procent gaan. Die 9 procent komt bovenop de kale prijs van stroom en gas, de duurzaamheidsbelasting (ODE) en de energiebelasting. Energiebelasting bestaat uit vaste heffingen die bovenop de kale stroomprijs per kWh en de kale gasprijs per kuub komen. De btw-verlaging geldt voor een half jaar, dus tot en met december 2022.
Dus, wat is wijsheid?
De onzekerheid op de markt maakt het moeilijk om een voorspelling te maken voor de komende jaren. In juli zal de verlaging van de tarieven goed uitpakken, ook al hoeft dit niet direct te betekenen dat een variabel contract de goedkoopste keuze is. Een één jarig vast contract kost gemiddeld 50 euro minder dan een variabel contract. Toch heeft de helft van Nederland een variabel energiecontract, dit is het gevolg van veel consumenten die niet overstappen op het moment dat hun vaste energiecontract afloopt. Zij gaan dan automatisch over op een variabel tarief. Ook liggen de kosten voor een vast energiecontract van één- tot drie jaar lager dan die van een variabel contract.
Lees ook: 8 tuin- en balkontips voor een ultiem vakantiegevoel