Als je in juridisch conflict komt of bijstand nodig hebt van een advocaat, is het fijn als je op dat moment een rechtsbijstandverzekering hebt. In dit geval ben je verzekerd voor de rechtsbijstand die je inschakelt.

Wat is rechtsbijstand?

Als je rechtsbijstand krijgt, krijg je hulp bij juridische conflicten. Het kan dan gaan om verschillende soorten conflicten, denk aan verkeersconflicten, woonconflicten of arbeidsconflicten. Als je een rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten krijg je bij een juridisch conflict hulp van een jurist van je verzekeraar. Ook kan het zijn dat de kosten voor een advocaat door de verzekeraar worden vergoed.

Rechtsbijstand en huren

Als huurder van een huurwoning is een rechtsbijstandverzekering nuttig. Krijg je onenigheid met je huisbaas of verhuurder, komt de verhuurder zijn afspraken niet na en ben jij daar de dupe van of heb je ruzie met de buren over de schutting? Of heeft de verhuurder het dak van jouw woning niet goed onderhouden en is er daardoor lekkage ontstaan? Het zijn allemaal voorbeelden van momenten waarop een rechtsbijstandverzekering uitkomst biedt!

Gesubsidieerde rechtsbijstand

Onder bepaalde voorwaarden heb je recht op gesubsidieerde rechtsbijstand. Hier zijn echter wel grenzen voor het inkomen en eigen vermogen aan verbonden. Het kan ook zijn dat rechtsbijstand voor een deel gesubsidieerd wordt en er een eigen bijdrage wordt gevraagd. Je vindt hier meer informatie over op Rechtsbijstand.nl. Als je geen recht hebt op gesubsidieerde rechtsbijstand, dien je zelf een verzekering af te sluiten. De kosten verschillen per verzekeraar en zijn veelal online terug te vinden.

Wat zijn de voordelen van een rechtsbijstandverzekering?


Wanneer je een jurist of een advocaat in de hand moet nemen of wanneer je een conflict voor de rechter wil laten komen, kost dit al gauw veel geld. Met een rechtsbijstandverzekering betaal je een maandelijks premie, maar zal je nooit voor onvoorziene juridische kosten komen te staan.

Wat zijn de nadelen van een rechtsbijstandverzekering?


Een rechtsbijstandverzekering betekent niet dat je automatisch gelijk krijgt of dat je conflict altijd wordt behandeld: als er niet genoeg vertrouwen is dat de zaak gewonnen kan worden, wordt deze soms niet behandeld. Daarnaast werken de meeste verzekeraars met een wachttijd, wat betekent dat lopende conflicten niet onder een nieuw afgesloten verzekering vallen.