Onroerend goed
De term 'onroerend goed' (ook wel 'vastgoed' of 'onroerende zaak') beschrijft een stuk grond en de gebouwen die op deze grond staan. 'Onroerend' verwijst naar de vaste, niet-verplaatsbare eigenschappen van het beschrevene, terwijl 'goed' verwijst naar het materiële karakter.
Zakelijke rechten
Volgens het Nederlandse recht omvat onroerend goed:
- De grond;
- Nog niet gewonnen delfstoffen;
- Beplantingen die verenigd zijn met de grond;
- Gebouwen en werken die duurzaam met de grond zijn verbonden, hetzij rechtstreeks, hetzij door vereniging met andere gebouwen en werken.
Voor de woningmarkt betekent dit dat, behalve de grond en de woning, ook zakelijke rechten zoals eigendomsrechten, het recht van opstal, erfpachtrechten en appartementsrechten onder onroerend goed vallen. Gemeenten heffen over onroerend goed een belasting die bekend staat als onroerendezaakbelasting (ozb).
Veelgestelde vragen over onroerend goed:
We hebben enkele veelgestelde vragen over onroerend goed en de bijbehorende antwoorden op een rijtje gezet.
Wat is onroerend goed?
Onder onroerend goed wordt verstaan: een stuk grond en de gebouwen die op deze grond staan. Ook duurzame aanpassingen zoals vaste installaties kunnen soms als onroerend goed worden aangemerkt.
Wat is onroerendezaakbelasting?
Onroerendezaakbelasting (ozb) is een belasting die door de gemeente wordt geheven over onroerend goed. De hoogte van deze belasting wordt bepaald op basis van de WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) van het betreffende object.
Wat zijn zakelijke rechten?
Zakelijke rechten zijn rechten die betrekking hebben op onroerend goed. Dit omvat onder andere:
- Eigendomsrecht: Het recht om een stuk grond of een gebouw te bezitten en te gebruiken.
- Recht van opstal: Het recht om een gebouw of beplanting te hebben op een stuk grond dat niet jouw eigendom is.
- Appartementsrechten: Het recht op exclusief gebruik van een gedeelte van een gebouw, vaak in combinatie met gemeenschappelijke delen.